Снимка: БГНЕС

Възможно е евентуално десетима министри да бъдат сменени при ротацията. Това заяви политологът Първан Симеонов пред "Нова нюз".

"На управляващите започва да им харесва да са заедно. Започват да говорят за коалиционно споразумение и да свикват с този пазарлък. Ако не се „спънат" при ротацията или на евроизборите, може да им се усмихне късметът и да не се "спънат" години наред", посочи Симеонов.

Според него е възможно евентуално десетима министри да бъдат сменени при ротацията. "Най-големият проблем на тази власт е да не предозира влиянието си, например, чисто партийни номинации за Конституционния съд. Кандидатурата на ПП-ДБ очевидно е по-скоро експертна. Тази на ГЕРБ е чисто партийна. Такава ми изглежда и на "Възраждане". Това няма да се прочете добре от избирателите", заяви той.

Според него няма да се приеме добре кандидатурата на ген. Атанас Атанасов – лидерът на една от най-малките формации да застане начело на парламента. "Не бива да се прекалява. Те надценяват своята популярност", каза политологът за обсъжданите промени след рокадата през март.

"Ефектът ще бъде обратен. В такива символни битки не надделяват по-разсъдливите, а тези, които са повече. В България проруски настроените решително надделяват над най-крайните евроатлантици. Ние сме се делили на русофили, русофоби век и нещо, намерили сме формула за баланс. Казано по-ясно – путинофобите в България, с някои свои прекалявания, по-скоро вкарват Путин в кошарата", обясни политологът.

Той очаква, че ДПС ще намерят баланса между видимата и важната власт. "Най-важното при ГЕРБ и при ДПС е да не изпъкват много, защото ПП-ДБ изпъкват и те обират негативите. Голямата драма е на ценностно ниво. Хората се страхуват да кажат как са гласували. Дали не преминаваме от политическа криза към криза на представителството, към апатия, към въздържане от участие. Ако в такъв момент поискаш повече власт, можеш само да загубиш", обясни Симеонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase