Снимка БГНЕС

Смени на министри ще има само в единични случаи, те ще бъдат правени само там, където е наистино необходимо.  Това заяви премиерът Денков, отговаряйки на въпроси във Facebook.

"Няма да правим компромиси със състава на Министерския съвет заради групата на ДПС. Достатъчно е мнозинството между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Ако ДПС е готова да подкрепи състав, който ние смятаме за добър, това би било допълнителна екстра“, каза още премиерът.

"Не и не. Това, което е договорено още при съставянето на правителството, е, че министри ще бъдат сменяни само ако и двамата с Мария Габриел сме съгласни, че трябва да бъде направена смяна. Все пак 9 месеца е твърде кратък период, ние имаме програма за 18 месеца, така че е много по-добре министрите да продължат работата си, за да опитат да изпълнят това, което са започнали с началото на правителството“, заяви Денков.

По думите му едва след като той и Габриел решат какъв ще бъде съставът, тогава те ще отидат при партийните лидери.

На въпрос дали Асен Василев ще бъде вицепремиер, той каза, че това може да се случи със съгласието на ГЕРБ-СДС. Той не отхвърли такава възможност, но бе категоричен, че ще се спазва първоначалната договорка, а именно Денков да стане заместник министър-председател, а Мария Габриел премиер.

Премиерът коментира и действията на президента Румен Радев.

Това, че президентът атакува не толкова правосъдната система, а ограничаването на неговите права в служебните правителства, защото промените в Конституцията правят така, че да се избегне дългото еднолично управление на президента. Това, че Радев атакува текстовете в КС, е нормално. Но е скандален начинът, по който го прави, и езикът, който използва. Президентът трябва да обединява нацията, а в момента прави атаки. Ако иска да ползва такъв език, да си направи партия, да се яви на избори, и да си критикува. Това каза премиерът Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани на живо във фейсбук.

Президентът имаше възможност да вкара България в Шенген, но не го направи - трябваха промени в закони, в Конституцията, така че Радев трябва ясно да каже пред хората, че без редовно правителство и парламент България нямаше как да бъде приета по въздух и море в Шенген. Така че това е постижение на правителството в последните 7 месеца. Критики от президента по отношение на Шенген не са адекватни, допълни Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase