Снимка: БГНЕС

​Общо 680 снегорина са почиствали републиканските пътища през нощта, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ). В момента пътищата се обработват против заледявания и хлъзгавост и са проходими при зимни условия.

От пътната агенция апелират шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат внимателно и със съобразена скорост, да не предприемат резки маневри, да спазват необходимата дистанция, както и да не изпреварват снегопочистващите машини.

Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласните и второкласните пътища и  проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България.

Пътноподдържащите фирми в цялата страна са в пълна мобилизация и готовност за своевременна реакция. За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни отсечки за обработка на трасетата с инертни материали. При нужда в участъци със силен вятър, снегонавяванията или слаба видимост е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя. Ако е необходимо временно може да се ограничи и движението на тежкотоварните камиони, за да се почисти трасето, да не се образуват задръствания и да се блокира движението, обясниха от АПИ.

В София 168 машини са почиствали снега през нощта. В града са извършени обработки със смеси срещу заледяване във връзка с валежите от сняг и минусовите температури. Машините са работили на територията на Столична община във всички райони на града по трасетата на градския транспорт, стръмни участъци, мостове, основни улици в районите, съобщиха по-рано днес от Столична община. Градският транспорт се движи при зимни условия по обичайните си маршрути. Екипите на Столичен инспекторат следят обстановката и контролират дейността на почистващите фирми. Екипите на дирекция „Аварийна помощ и превенция“ извършват обходи в града.

На прохода „Шипка" видимостта е ограничена до 30 метра поради мъгла, a на прохода „Хаинбоаз" до 50 метра. На "Шипка" времето е облачно и вали сняг, температурата е минус шест градуса. Облачно е и в Прохода на Републиката.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа от интернет страницата на АПИ – www.api.bg, както и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. Целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието по републиканските пътища.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase