Снимка: БГНЕС

"Въпросът с чий мандат да е правителството след ротацията се поставя не от партиите, а от журналистите и анализаторите. Лично за мен по-важното е да бъде изпълнен ангажиментът с ротацията, Мария Габриел да стане премиер, да се изпълнява управленската програма, да се направи преглед на свършеното. Това управление има смисъл единствено ако не се отклонява от заявените политически ангажименти". Това заяви народният представител от "Продължаваме Промяната - Демократична България" Антоанета Цонева пред БНР.

"Няма да попълваме кадровите назначения в регулаторите по партийни квоти", заяви Цонева. По думите ѝ, кандидатите трябва да имат ясен профил не просто на хора, които отговарят на законовите изисквания за поста, а са професионалисти с висока компетентност и обществено признание. "Вярвам, че у нас има достатъчно богат човешки капитал, така че страната ни наистина да може да се движи с необходимата скорост. България има нужда от скорост, която да ѝ даде перспективата да е около масата за вземане на решения по всички големи европейски теми. Когато националните политики са добре уплътнени и синхронизирани с посрещането на предизвикателствата в международен мащаб, страната ни ще се развива бързо и устойчиво", смята народният представител.

За атаката на президента Радев на конституционните промени пред Конституционния съд, Цонева отговори, че в това няма изненада, защото той отдавна обяви намерението си и с колегите ѝ ще прочетат внимателно мотивите му. Но упрекна държавния глава, че не е изпълнил обещанието си още от предишния си мандат да предложи свои промени в конституцията. И че дори не се включил в дебата по предложените от мнозинството промени, а е предпочел да бъде яростна опозиция. "Президентът смята, че този парламент е нелегитимен да променя конституцията, но всъщност той страда от липса на легитимност и смали мащаба на институцията до опозиционерски ажиотажи", каза Цонева.

Депутатът опроверга и твърденията на БСП и "Възраждане", че заради членството в Шенген България е поела ангажимент да приема бежанци. Тя напомни, че всички ангажименти са еднакви за всички страни от Шенгенското пространство и са поети още преди 10 години в Дъблинското споразумение, а за миналата година Австрия ни е върнала едва 113 мигранти. Цонева е убедена, че още през настоящата година ще осигурим и членството си в сухопътния Шенген.

Като депутат, избрана от един от т.нар. смесени райони - Разград, Цонева коментира заявката на Ахмед Доган евентуалните бъдещи съпредседатели на ДПС - Делян Пеевски и Джевдет Чакъров, да разширят електоралното влияние на партията и в тези райони. "За мен ще бъде важно как ДПС ще може практически да осъществи тези заявки, защото трябва да има юзди на манипулациите по време на избори и избирателите да гласуват свободно, а не под натиск. Ще следя как това ще се случи в такива райони като моя, за да може да се уплътни със смисъл онова, което казва Доган", каза политикът от "Да, България".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase