Снимка: БГНЕС

"Проведохме първото заседание на Изпълнителното бюро на БСП и обсъдихме присъединяването на България към Шенгенското пространство. Позицията на БСП, която винаги е била последователна, принципна, независима е, че България е изпълнила условията за пълноценно присъединяване към Шенген, ние сме пълноправен член на ЕС, не бива да се гледа на нас като втора ръка хора и трябва да бъдем пълноправен член на Шенгенското пространство.

Това, което направиха ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС оценяваме като отстъпление, като предателство на националния интерес и като провал".

Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на пресконференция в централата на партията, цитирана от БГНЕС.

Нинова обяви, че правителството се е съгласило незабавно обратно да приемане всички кандидати за убежище, за които България и Румъния носят отговорност. "В срок от 3 дни България трябва да даде отговор, а в срок от 1 месец незабавно да ги приеме. Става въпрос за неограничен брой и нашите управляващи са се съгласили", каза тя.

Лидерът на левицата е категорична, че правителството е излъгало българския народ и неограничен брой бежанци ще бъдат приети обратно в страната.

"Сглобката нарушава освен принципа на правовата държавата, освен принципите на парламентарната република и принципите за защита на националния интерес и сигурност", категорична е Нинова.

Тя отбеляза и че предстоят освен европейски и национални избори в няколко държави в ЕС и „никой не знае как ще се подходи към това определение неограничен брой". "Самият факт, че нашите са клекнали на неограничен брой бежанци, вече говори за признак на слабост", добави лидерът на БСП.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase