Снимка: БГНЕС

Управляващите и западните партньори не виждат алтернатива на управлението на ПП-ДБ, ГЕРБ-СДС и ДПС, докато българският народ категорично вижда, заяви политологът Първан Симеонов пред Nova News, но допълни, че с оглед на войната в Украйна е трудно да има друга конфигурация.

„Друг вятър започва да вее в България, но ние му даваме прекалено малко ухо, а този вятър може да развали комфорта на това правителство. Може да се окаже, че това правителство е на едни вълни, а голяма част от българите са на други вълни. Това правителство има един вроден възможен проблем – да надцени влиянието на този разказ – това със сигурност е правилният, западният разказ, но голяма част от българското общество се дразни от прекаляването”, обясни политологът.

Именно заради това прекаляване София „за едната бройка щеше да има червен кмет като протест срещу преиграването”.

По думите му парадоксът на сегашния кабинет е, че „тези хора толкова се сраснаха помежду си, че започнаха да мечтаят за 4-годишен мандат”.

„Това, което Пеевски прави, е забележително, ако той стане председател на ДПС, това ще бъде нов етап в развитието на страната. Това, което Борисов прави е забележително, защото той изчисти образа си в голяма степен. Но преди 2-3 години имаше около 60-70% подкрепа за протестите срещу тези господа. Три години по-късно тези господа са ни „шефове”. Това в народопсихологически план означава сериозна национална фрустрация. Ако двамата са мъдри политици, те няма да държат да стърчат всеки ден”, допълни Симеонов.

Политологът изтъкна, че последните избори са били едни от най-нечестните в историята на българската демокрация. Фактът, че хората крият как са гласували, означава, че се връщаме към едни времена, когато свободата и истината бяха подложени на съмнение.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase