Снимка: БГНЕС

“Преговорите за Шенген продължават и те ще свършат, така че да отчетат притесненията на Австрия. Всякакви призив от общ характер не помагат с нищо. Ако беше толкова лесно, то служебният кабинет да го беше направил”, заяви премиерът Николай Денков в отговор на президента Радев, че правителството не прави достатъчно за присъединяването ни.

“Трябва спокойствие, за да приключим преговорите”, обясни още премиерът.

Относно думите на държавния глава, че мнозинството в парламента “изнасилва Конституцията”, акад. Денков заяви, че се отразяват определени пристрастия на президента.

Още по темата
“Ясно е че президентът е заинтересована страна относно промените в Конституцията касаещи служебното правителство. Служебният кабинет пое дългосрочни договори, което не е негова задача”, категоричен е премиерът.

Той припомни, че приетите промени са съгласувани както с Венецианската, така и с ЕК. “Ако някой смята, че ЕК изнасилва Конституцията, то нека да го каже ясно”, допълни Денков.

Демографската криза

Целеви подход, позитивен образ и от стратегии да преминем към планове със срокове и бюджет, каза премиерът Денков след среща за демографската политика на страната. В срещата участваха представители на министерства, на Българската академия на науките, на Икономическия и социален съвет, на Софийския университет „Св. Климент Охридски“, на Националния статистически институт, Националното сдружение на общините в Република България, неправителствени организации и експерти в областта.

Има няколко акцента, по които да работим за в бъдеще – първият е целеви подход според социалната групи и според доходите на хората, към които се опитваме да ги адресираме, както и според региони, вторият акцент е, че това, което много ни пречи, е негативният образ, който ние самите създаваме, акцентирайки върху отрицателните събития в страната, третият акцент е да работим заедно, така че хубавите идеи да се реализират в определени срокове с определен бюджет и от стратегии да преминем към конкретни планове в тази област.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase