Снимка: БГНЕС

Народното събрание прие окончателно бюджетът за следващата година. Гласуването в пленарна зала беше разделено в три заседания, като две от тях бяха извънредни.

На днешното заседание беше приет общ лимит на капиталовите разходи по консолидираната фискална програма за 2024 г. в размер на близо 10 млрд. лв.
 
Увеличен беше размерът за еднократна помощ при раждане на дете на 375 лв., за второ дете – на 900 лв., за трето дете – на 450 лв., а за четвъртото и всяко следващо – по 300 лв.

Детските надбавки остават същите в размер на 50 лева, но депутатите вдигнаха подоходния критерий за получаването и на 710 лева.

Семейства с доход между 710 и 810 лева на член ще получават 75% от размера на помощта.

Беше прието и въз основа на акт на Министерския съвет, по предложение на министъра на енергетиката, държавата да може да придобие вземания на „Български енергиен холдинг“ ЕАД и „Булгаргаз“ ЕАД от „Топлофикация София“ ЕАД с номинален размер до 1,6 млрд лв. по цена, определена от независим оценител, при спазване на законодателството в областта на държавните помощи.

Това, че Министерският съвет ще придобие задълженията, не означава, че ще придобие контрола над БЕХ, обясни министърът на финансите Асен Василев, който присъства в залата по време на дискусиите.

Депутатите решиха още, че Министерският съвет, по предложение на министъра на здравеопазването, ще организира възлагането на проектиране на национална многопрофилна детска болница в София след създаването на необходимите предпоставки за това.

Депутатите вдигнаха и таксите за хазарта средно от два до четири пъти, като така в хазната ще влязат допълнително около 200 млн. лв.

С друг текст от бюджета парламентът въведе компенсация за цената на тока за детските градини, училищата, храмове. По този начин те преминават на цените на регулирания пазар за крайните битови потребители.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase