Снимка: БГНЕС
fallback

"Въпреки, че името на кап. Димитър Списаревски бе почти забравено по времето на комунизма, ние отново си припомняме своята история. Тази история и неговият пример ни дават самочувствие да сме достойни, да изпълняваме дълга си към защитата на родината, да се равняваме с най-добрите в областта на авиацията", заяви министърът на отбраната Тодор Тагарев по повод 80-годишнината от подвига на кап. Димитър Списаревски.

"Министерството на отбраната цени изключително високо всеки един пример на саможертва на български войник, който е дал живота си за защитата на България и ценим подвига и в ежедневната дейност на нашите военнослужещи. Димитър Списаревски е един изключителен пример в нашата история. Само на 27 г. той загива, защитавайки София, защитавайки мирното население, защитавайки домовете на хората", каза Тагарев, цитиран от БГНЕС.

Министърът на отбраната подчерта, че примерът на кап. Списаревски се помни, както и че е благодарен на президента на България Румен Радев, който днес се присъедини да отдаде почит към паметта на българския летец изтребител.

"Подобни тържества се провеждат и в село Пасарел на паметника на Димитър Списаревски, и в родния му град Добрич, където се открива паметна плоча на ул. "Димитър Списаревски", отбеляза той.

Тагарев сподели, че много му се иска, получавайки нова бойна техника, някое от формированията на българската изтребителна авиация да приеме името на Димитър Списаревски за свой патрон и да продължи да носи славата и паметта за него.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

61

Анонимен

преди 4 месеца

Не сме чували по-голяма провокация към нашите евроатлантически партньори САЩ. Тагаренко да подава оставка. Историята трябва да се разглежда от днешна гледна точка, както укроатлантиците направиха с Паметника на съветската армия. Списаревски е лошият, убил нашите евроатлантически партньори от САЩ. Скандално е Тагаренко, министър на Украйна, да празнува смъртта на нашите евроатлантически партньори от САЩ.

60

радио ереван

преди 4 месеца

До Анонимен Икономически мотивирано .

59

отвратително е

преди 4 месеца

Списаревски и Тагаревски , орел и *** , действително много ми иде такава композиция , въобще и по никакъв начин и повод не трябва да се свързват , недопустимо е . Като в оная , как стигна до тук , казал Орелът , с пълзене отговорил Тагарев .

fallback