Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Носител на съдебната власт е съдът, но за прокуратурата и следствието изрично се записва, че са част от съдебната власт. Това записаха депутатите с приети на второ четене промени в Конституцията.

Структурата на прокуратурата е в съответствие с тази на съдилищата, които разглеждат наказателни дела.

Главният прокурор представлява прокуратурата и ръководи Върховната прокуратура. Той, по предложение на Върховната прокуратура, утвърждава общи методически правила за дейността в досъдебното производство на прокурорите, съдиите и следователите и другите разследващи органи, които подлежат на обжалване пред Върховния административен съд.

Методическите правила ще подлежат на съдебен контрол.

Прокуратурата следи за спазване на законността, като предприема действия за оспорване на незаконосъобразни актове пред съда в случаите, предвидени в закон, гласуваха депутатите. Освен по наказателни дела от общ характер, тя участва и в други дела в защита на значим обществен интерес или в интерес на лица, които се нуждаят от специална закрила.

Запазва се правомощието на президента да назначава и освобождава председателите на върховните съдилища и на главния прокурор. Ако президентът не издаде указ за назначаването на председател на ВКС, на ВАС или на главния прокурор в 7-дневен срок, решението за избора на съответния съвет ще се обнародва и с него назначението влиза в сила.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Диана

преди 4 месеца

Смешно е министърът на правосъдието да ни убеждава, че основната промяна за длъжността Гл. Прокурор била, че той щял да бъде отговорен само за главната прокуратура, а не за работата на цялата прокуратура, значи..Внедрените политически /от НС/ прокурори и съдии не вещаят независимост от където и да погледнеш нещата..БСП вън от политиката!-за тези хора манипулацията, мръсотията, мошеничеството, наглостта са "кислородът" им без който не могат..А опозицията само "хвърчи" и "пърчи" и НИЩО не прави.

25

Диана

преди 4 месеца

Войнстващите БСПари продължават и задълбочават преврата си, превземайки съдебната власт у нас - това ще им осигури безнаказано да си върлуват както си искат! Не може да има съдии и прокурори, назначени от НС - това е наличието на политизирани съдии и прокурори, което е недопустимо! И съдиите и прокурорите трябва да бъдат напълно независими от политиците и органите там да се избират от самите съдии и прокурори на база на успехи и добри резултати от разботата им...

24

Майора

преди 4 месеца

До адвокатПрокуратурата била по силна от съда , според вас , а защо съдии пускат предсрочно убийци на свобода ил намаляват присъдите им или спират производства в това число и стещу такива , за които КОНПИ има данни! Да не говорим че по голяма част от прокурорите ще се избират от квотата на парламента , за разлика от съдиите!

fallback