Снимка: БГНЕС

Необходима е ясна политическа формула и коалиционно споразумение. Много бързо трябва да се регулират отношенията в коалицията и това ще изпрати ясен сигнал навън, че сме стабилни. Това коментира бившият външен министър Надежда Нейнски пред bTV.

Според нея регулирането на отношенията е много трудно и за това се плаща политическа цена.

"При коалиция ще се знае кой за какво носи отговорност. Това важи и за Шенген. В случая е заложен националният интерес и евроатлантическото мнозинство трябва да излъчва ясни сигнали. А не кой за какво да се надиграва“, заяви Нейнски.

"На 24 януари има среща на ниво министри и това е последният ни шанс за Шенген на този етап. Техническите критерии сме ги изпълнили, остава проблемът с доверието. За да стоим сериозно пред нашите партньори и съюзници, трябва да излъчваме последователност", обясни Нейнски.

Тя коментира решението първо да се въведе такса за транзит на руски газ, след това да се отмени. „Смятате ли, че Унгария няма да реагира на въвеждането на тази такса, ние, за да стоим сериозно пред нашите партньори и съюзници, трябва да излъчваме предсказуемост и последователност. Няма как първо да се приеме такса след това да се създаде очевиден проблем и тази такса да се отмени заради Шенген. Освен това лош знак даваме, защото държавите могат да започнат да решават вътрешнополитическите си проблеми чрез България“, каза  Надежда Нейнски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase