Снимка: БГНЕС

"Трудно е да се прогнозира дали конфликтът ще приключи или страстите ще угаснат. За мен това е абсолютна варварщина. Да демонтираш паметници по такъв начин е грозно, не съответства на европейския дух, на уважение и приемане", каза политологът Слави Василев пред NOVA.

"Въпросът по същество е историческото невежество, което кара хората да имат грешното разбиране за смисъла и символиката на този паметник. Защото Паметникът на Съветската армия защитава идеята, че Съветската армия освобождава България".

"През последните 10-12 дни се води един пореден в България дискурс относно историческия наратив и прочита на историята. Това е същността на целия този въпрос", подчерта политическият анализатор Кристиян Шкварек. През последните две седмици самият той изпитвал един много тежък катарзис, или личностен конфликт, призна още той.

"Защото хора, които през последните месеци и години в България са били ясно защитаващи консервативното, християнското, патриотичното и семейното срещу този глобализъм и либерализъм, който се шири в модерния свят – аз ги чувам как рецитират историческите опорки и наратив на марксистите и комунистите от XX век. А те са възможно най-големите антихристияни, най-големите борци срещу всичко семейно".

Според Асен Генов историята, разказана в условно наклонение, е едно прекрасно упражнение на писане на романи.

"Но, ако се придържаме към фактическото състояния на нещата, благодарение на СССР България не е победител. Гласът на Съветския съюз е решаващ страната ни да бъде вписана сред победителите. От там нататък всеки разказ или митология за освободителите излита "с 200 през прозореца". По повод разрязването на фигурите – така се монтира всеки паметник. Както се монтира, така се и демонтира – на части. Когато идеята е да се запази този обект – това все пак е художествено произведение. Неговото място е в музея", категоричен е той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase