Снимка: БГНЕС

"Налага се един модел на управление и на работа на Народното събрание (НС), който е по-характерен за едни тоталитарни, авторитарни общества, а не за европейска демокрация. Ние няма да стоим безучастни", коментира в парламента Кристиан Вигенин по повод случващото се в пленарната зала.

Той уточни, че левицата ще участва в дискусиите по Конституцията и по държавния бюджет.

"Няма в момента председателски съвет, очевидно няма желание за диалог с опозицията", отговори той на въпрос. И посочи, че днес при безредиците в залата не е била дадена почивка, както би трябвало според правилника, защото, по думите му, „г-н Пеевски не позволи“. След това поисканата почивка от БСП също не беше дадена, защото очевидно ДПС не искаше да има такава, за да бъде претупано всичко, добави той. (Когато Вигенин поиска сутринта в пленарната зала почивка от името на група, председателят на НС Росен Желязков обясни, че няма как да я даде, защото депутатите от БСП не са в залата).

"Сами си правете изводите що за парламент, що за председател на парламента имаме, който действа под диктовката на народни представители, били те широко известни", коментира Кристиан Вигенин.

Това, което се случва днес в парламента, е един елемент от цялостната влошена среда, това нито е европейска демокрация, нито е модерна държава, това е форма на насилствено управление, което така, както върви, скоро ще започнат да забраняват наши интервюта по телевизиите, няма да можем да вземаме думата тук, няма да има дискусии, няма да има правила, подчерта депутатът.

Според социалистите на практика днес заседанието се провежда в разрез с правилата, които то само си е гласувало. Стана редовна практика да се гази правилникът, който е с ранг на закон, подчерта Вигенин. И припомни, че в него е записано, че председателят по изключение, в изключителни случаи, може да предлага нови точки в дневния ред. Днес беше поставен нов рекорд – два законопроекта, приети сутринта, бяха скорострелно обединени в един, след което вкарани в зала, без да се даде разумен срок за предложения на второ четене и в нарушение на правилника, изтъкна представителят на левицата.

Това, което ни предизвика, е предполагаемият финал на днешното заседание, в което председателстващият Росица Кирова три пъти го закри, след което даде почивка от 1 час, посочи Вигенин. Искам да обърна внимание, че на практика заседанието е закрито, никъде не пише, че това става с удряне на звънец, това по-скоро е сигнал, отбеляза той. За нас това, което се случва, е напълно нелегитимно, а целта е силово да се „претупа“ и държавният бюджет, въпреки че все още има част от него, която не е приета от бюджетната комисия, смята представителят на социалистите. Ние наистина не разбираме в какво се превръща това НС, това е абсолютно безобразие, което се случва, в никакъв случай не мога да кажа, че тези действия са предизвикани  от поведението на „Възраждане“ днес, тъй като нищо не предполага тези нарушения на правилника, изтъкна Кристиан Вигенин. ПГ на „БСП за България“ внимателно ще помисли какви ще бъдат по-нататъшните ѝ действия в съответствие със случващото се, добави той./БТА, Нелли Желева/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase