Снимка: БГНЕС

Случилото се в Народното събрание не ме изненадва, такъв е характерът на сглобката. Това каза вицепрезидентът Илияна Йотова в предаването „Още от деня“ по Българската национална телевизия по повод днешното заседание на парламента, на което депутати от „Възраждане" се опитаха да изключат звука от колоните в пленарната зала и се стигна до спречкване. „Сглобката не е само в изпълнителната власт, а и в управляващото мнозинство - в този диктат, който се налага всеки ден“, коментира тя и уточни, че не е имала възможност да проследи цялото заседание, но е видяла публикуваното в медиите.

Според вицепрезидента днес някои депутати може би са получили „своите пет минути слава“, което е медиен успех, но няма да увеличи доверието на избирателите. Йотова посочи, че от Народното събрание се очакват закони, които да защитават интересите и правата на гражданите, а очевидно това не се получава.

За казуса с демонтажа на Паметника на Съветската армия вицепрезидентът каза, че истински се надява да има правораздаване. Доколкото разбираме има заповед на министъра на културата за спиране на демонтажа, което по някаква причина областната управа отказва да изпълни, заяви Илияна Йотова. След като 260 хиляди лева ще струва демонтажът на паметника, дали да не се направи иск срещу областния управител. Нека тя да ги заплати тези пари, защото това са средства на всички нас данъкоплатците, коментира тя.

Вицепрезидентът посочи, че не знае защо толкова се бърза с демонтажа и заповедите се пренебрегват с риск за незаконност. Йотова допълни, че ако от нея зависеше, би предприела друг подход – да има допитване до софиянци за паметника, къде да бъде преместен или да бъде оставен и какво да има на негово място. „Не са много местата в София, в които е конструирана българската памет“, изтъкна Илияна Йотова. Защо да не бъде построен един пантеон на всички загинали на мястото на този паметник, попита тя и настоя за нормален и разумен разговор.
В края на 2023 г. всички получихме един новогодишен подарък и това е образът на флекса, който разединява, заяви още вицепрезидентът и допълни, че властта е получила образа на власт на разединението. /БТА, Биляна Иванова/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase