Снимка: БГНЕС

Ще отменим таксата за руския газ, за да постигнем по-голямата цел – Шенген, заяви Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

В края на миналата седмица Унгария ни заплаши с налагането на вето за членството ни в Шенген, ако не бъде отменена таксата, която България възнамеряваше да въведе за руския природен газ, който тече по „Балкански поток“ към Сърбия и Унгария.

Той коментира и темата за демонтажа на Паметника на Съветската армия.

"Това е демонтаж на една историческа лъжа. Аз лично 33 години чакам да се махне този тотем на комунизма. Неслучайно е наречен МОЧА - монумент на окупационната червена армия и е важно да се припомнят историческите истини, защото когато аз бях ученик ни учиха, че Съветският съюз ни е освободил. Защо трябва да има референдум питам аз? След като окупацията на България е довела на власт комунистическата партия, която за благодарност на тези, които са я довели на власт им е строила такива паметници. Това не е паметник. Това е инструмент на съветската пропаганда, използвана от сателита на комунистическата партия. Трябва да пренапишем тази история, защото това, което ни обясняваха през тези 45 години не е вярно", посочи Атанасов.

Атанасов заяви, че не са спрели да искат оставката на вътрешния министър заради инцидентите по време на мача с Унгария.

„Не сме спрели да искаме оставката на вътрешния министър, но видяхме, че няма подкрепа. През последните седмици МВР е флагман за приемането ни в Шенген, това трябва да се отчете. До ротацията това ще е вътрешният министър, след това ще решават Габриел и Денков“, каза той.

Атанасов подчерта, че най-важната тема за българските граждани е как ще се управляват общите ни пари.

„През тази седмица трябва да приемем план-сметката на държавата за следващата година. През последните три-четири години нямаме редовен бюджет“, заяви той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase