Снимка: БГНЕС

Депутатите от ресорната комисия приеха промените в Конституцията, които ще влязат в парламента във вторник.

Заседанието на комисията започна вчера, когато бяха приети част от текстовете в главата "Съдебната власт", допусна се двойно гражданство за министри и депутати, както и регулаторите да се избират с мнозинство от 2/3, каквото имат вносителите на конституционната поправка. За прецизиране за днес бяха оставени част от промените, свързани с непрекъсваемостта  работата на Народното събрание при редовни и предсрочни избори, измежду кои фигури ще може да избира президентът за служебен премиер, както  и преходните и заключителните разпоредби.

Леко разминаване в рамките на управляващото мнозинство имаше по отношение фигурите за избор на служебен министър-председател.

Избори за Народно събрание се произвеждат не по-късно от 1 месец преди изтичане на срока на пълномощията на действащото НС. С полагането на клетвата на новите народни представители се прекратяват пълномощията на предишното Народно събрание.

Служебен премиер се избира измежду Председател на НС; Председател на ВКС; Управител или подуправител на БНБ; Председател или заместник-председател на Сметната палата; Омбудсмана или заместник;

"Ние посочихме, че използваме гръцкия пример за това решение. В Гърция председателят на ВКС също е в списъците. Така че това по-скоро засилва обстоятелството, че служебният кабинет не трябва да бъде партийно обвързан. Той не се е явявал - няма политически мандат от обществото. Така че по-скоро това засилва неговото неполитическо", заяви Надежда Йорданова от ПП-ДБ.

"Хората, които са предвидени, ще бъдат в конфликт на интереси, какъвто е председателят на Сметната палата или неговите заместници", коментира проф. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

"Дано няма служебно правителство скоро. Ние приехме важни промени на непрекъсваемост на Народното събрание, така че да контролира правителството", допълни Радомир Чолаков, председател на конституционната комисия, цитиран от БНТ.

С поставените срокове в преходните разпоредби излиза, че настоящият ВСС и изпълняващият функциите главен прокурор ще останат на постовете си вероятно още година.

"Възраждане" предупредиха, че ще направят искане в Конституционния съд за отмяна на промените.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase