Снимка: БГНЕС

Процедурата, по която осиновителите, осиновените и техните деца могат да разбират тайната на произхода на осиновения в съда, беше улеснена с окончателното приемане на промени в Семейния кодекс от парламента.
 
Чрез промените се облекчава административната процедура по осиновяването и се разширяват възможностите за избор на най-подходящ осиновяващ за конкретното дете.

Деница Сачева от ГЕРБ-СДС каза, че предложението, свързано с произхода, е срещнало различни разбирания по отношение на това трябва или не да се разкрива по-лесно произходът. В правната комисия то беше отхвърлено, но днес пленарната зала го прие.

Даниела Божинова от ПП-ДБ посочи, че днес депутатите правят нещо за едно блокирано човешко право.

Цвета Рангелова от „Възраждане“ коментира, че всеки има право да знае кои са родителите му и кои са неговите корени и то не само по причини, които са свързани със здравословни проблеми.

Според Христо Петров от ПП тайната на осиновяването е една голяма несправедливост.

"Хиляди хора не знаят дали човекът до тях не им е брат, дали градът, в който са на екскурзия не е е техния роден град. Защо трябва да си болен, за да знаеш коя е майка ти и кой е баща ти, кой може да каже кое е важно обстоятелство, за да падне тайната", коментира той.
 
С промените в Семейния кодекс се създава Единна електронна платформа за кандидатстване за пълно осиновяване, като част от Национална информационна система към Министерството на социалната политика и труда.

Така се премахват регионалните регистри, а на кандидат-осиновителите, определени като подходящи, ще се дава цялата информация за детето в доклад по образец.

Деница Сачева от ГЕРБ обясни, че в единната система ще има данни за всички кандидати за осиновители. Чужденците, които искат да осиновят дете от България, не са включени в нея, защото те са в регистър към правосъдното министерство.

Въвежда се максимална възрастова разлика от 50 години между осиновяващ и осиновен, подобряват се възможностите за осиновяване на братя и сестри.

С цел защита интересите на децата в случаите,  в които те са изоставени, а биологичното семейство не се интересува от тях и в същото време не дава разрешение за осиновяването им,  се дава възможност на съда да се произнесе за причините за неуспешна реинтеграция и чрез съдебно решение те да получат шанс да попаднат в семейна среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase