Снимка: БГНЕС

Като стъпка в правилна посока, определи председателят на Съюза на артистите у нас Христо Мутафчиев, постигнатото днес съгласие за определяне на рекорден бюджет от 520 млн. лв. за култура по време на второто гласуване на парите за 2024 година. Това е част от действията за плавно увеличение на бюджета за култура всяка година до достигане на 1% от БВП, каза Мутафчиев пред БГНЕС.

Тепърва обаче Министерство на културата има работа да подготви промени в Нормативната уредба, с които да сме сигурни, че голяма част от средствата, които се отделят, ще отидат за човешкия фактор и ще стигнат до хората, заяви Христо Мутафчиев. Чак тогава, според него, културните дейци могат да са спокойни.

"Битката продължава, битката е за нарастване на доходите за работещите в целия сектор, а не само за увеличение на бюджета на МК", заяви още той пред БГНЕС.

Бих казал, че имаме нормален диалог с Министерство на културата – диалог, който предполага действия и от синдикална, и от институционална страна за изработване на формула, по която се изчислява минималната работна заплата в нашия бранш и тя да стане валидна за целия бранш. И за държавни структури, и за общински структури, каза още председателят на Съюза на артистите в България.

Според него допълнителните 68 млн. лв. за култура е постигнато благодарение на протестите на културните дейци, които показаха, че могат да са единни и да не се затварят културни институти.

"Точно това е провокирало най-вероятно и Борисов, Пеевски и Петков да седнат на една маса и да се разберат за допълнителни средства", допълни Мутафчиев.

Запитан за започналия демонтаж на Паметника на съветската армия, актьорът и председател на САБ заяви, в центъра на София трябва да има пространства за младите хора, където да се забавляват и да творят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase