Снимка: БГНЕС

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов настоя Министерството на външните работи да каже какво се случва с кандидатурата на РМС за членството в ЕС.

"Подготвя ли се одобрение за фактическо отваряне на преговорни глави преди конституционната промяна в Скопие?", попита той и настоя министърът Мария Габриел да каже има ли България тежест в Брюксел и как така в Брюксел обещават от наше име някакви неща.

Освен това Костадинов постави въпроса прикрива ли Мария Габриел информация от Брюксел.

По думите му, въпреки че РМС не е променила Конституцията и не е вписала българите в нея, в работната групата към Съвета по разширяването на ЕС имало писмо, с което се дава зелена светлина за преговори.

"На чий натиск сме се подали през септември за изпращането на това писмо? Австрия при закрити врата е размахвала пръст да сме спрели да пречим на преговорите. В РМС са били уведомени предварително, че България няма да пречи, кой е пуснал вътрешна информация към РМС от работната група към Съвета по разширяването?", риторично попита Костадинов.

Той поиска от външно министерство становище за позициите, които ще отстоява на предстоящия Европейски съвет, на който една от точките е разширяването в ЕС.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase