Снимка: БГНЕС

Засега таксата за пренос на руски газ през България се отлага, а причината е Шенген. Това стана ясно от съвместно изявление на лидерите на ПП Корил Петков и на ГЕРБ Бойко Борисов.

"Току-що разговаряхме и взехме решение, че за газовата такса за пренос ще следваме общия европейски подход. Тази такса не трябва да е едностранна от страна на България, трябва да се работи с Европейската комисия. Само заедно с всички европейски страни този тип такси могат да бъдат наложени по начин, по който да имат ефект върху икономиката и на Руската федерация", посочи Петков.

Бойко Борисов коментира, че вече България е много близо до членство в Шенген и не бива заради такава такса да се рискува.

"Много сме близко до Шенген, имаме достатъчно аргументи да искаме не само да искаме по въздух, но и по суша да имаме ясна формула – дата, час. Този шанс не трябва да го пропилеем заради таксите, затова се дърпаме назад, за да вървим по европейския подход", обясни той.

Председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски каза, че движението подкрепя идеята таксата за пренос на газ през България да бъде отложена временно, докато България успее да постигне споразумение с Европейската комисия.

Според него предложението на Австрия за Шенген само за въздушните граници не е достатъчно и не трябва да се приеме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase