Снимка: БГНЕС

Най-важен е човешкият фактор и това кои ще се хората, които ще извършват реформите  в регулаторите и прилагат законодателството. Важно е какво върши и какво има да свърши правителството. Така народният представител от 49 НС Настимир Ананиев обобщи политическата ситуация в момента.

За постижение на сегашното правителство той даде за пример приетите на първо четене промени в Конституцията. Няма перфектен закон, който да решава магически всички казуси. Ананиев беше категоричен, че разделянето на ВСС на съдийска и прокурорска колегия и ограничаването на правомощията на служебното правителство са стъпки в правилната посока. Според него предстои още много работа по смяна на ВСС и инспекторатът към него, които е с изтекъл мандат. Нужно е да се довърши реформата в КПКОНПИ, както и да се обърне внимание на регулаторите.

Заместник-председателят на парламентарната група на „Продължаваме Промяната – Демократична България“ е категоричен, че човешкият фактор е ключов и не бива да бъде подценяван. „Ако нямаш човек, който иска да си свърши работата качествено, няма как осъществяваш промени“, коментира Ананиев.

„Искаме хората да усещат справедливост“. Така народният представител коментира скандалния случай в Шумен, където преди малко повече от година 18-годишния Жечко Кюркчиев уби Светломира Станева, отнемайки предимство с 103 км/час. Тази седмица съдът във Варна промени присъдата на Кюркчиев от ефективна на условна. Ананиев припомни, че вчера беше 9-ти декември – Ден за борба с корупцията. Това е още един пример как без работеща съдебна система, която да гарантира справедливост, нищо не може да се промени. Хората очакват справедливост и за кюлчетата, и за Барселона гейт, който стана Истанбул гейт, и за пари за магистрали в чували.

В отговор на въпрос на водещите, той сравни отношенията между ППДБ и ГЕРБ с тези в етажната собственост.

„Никой не си избира съседите, даже повечето не се харесват. Ние обаче трябва да се съберем и да решим как най-добре да санираме блока, да поправим прокапалия таван, да обсъдим кой открадна компотите от мазето и суджуците от терасите, и разбира се, да не позволяваме на никого да краде пари от общата каса“.
Конституцията, Шенген, Еврозоната – това са приоритети, които се припознават и от други партии и си струва да се плати политическата цена, нужна за реализирането им. Според него дневният ред в момента категорично се определя от Продължаваме Промяната – Демократична България.

Попитан какво мисли за Делян Пеевски, Ананиев коментира, че трябва да спрем да обсъждаме Пеевски, и че Пеевски е по- скоро само хиперактивен, отколкото "феномен" - по Доган. Когато си хиперактивен, правиш нещата прибързано. Той припомни, че Пеевски е носител на „двоен Магнитски“ – САЩ и Великобритания са наложили санкции на депутата от ДПС.

За финал Настимир Ананиев потвърди подкрепата си за това 24 май да стане национален празник, защото е международно признат. Разбира се, според него това не означава, че ще спрем да празнуваме Трети март, който остава официален празник, а че просто националния празник ще бъде 24 май. За съжаление ГЕРБ оттегли подкрепата си за 24 май и тази поправка няма да мине, напомни той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase