Снимка: БГНЕС

БСП е заплашена да бъде изключена от Партията на европейските социалисти заради идеята за широка коалиция с проруски националистически партии, съобщава Euractiv, позовавайки се на интервю с генералния секретар на ПЕС Джакомо Филибек.

В началото на седмицата лидерът на БСП Корнелия Нинова покани на разговори представители на 16 различни партии, заедно с които БСП е успяла да избере кметове и общински съветници. "Това са партии от левия спектър, център и патриотични организации. Преди изборите си поставихме цел - заедно да променим досегашния модел на управление на ГЕРБ, и постигнахме добри резултати", обяви Нинова. Тя обясни, че с нейните партньори смятат да стъпят на този успех, за да проведат разговор за образуването на "един голям фронт – ляво-център-патриотичен", както се изрази, пише "Сега".

Сред тези 16 формации са антиевропейската проруска партия "Атака", както и на русофилската формация на Николай Малинов, който е подсъдим за шпионаж в полза на Русия.

"Ако ръководството на българската партия тръгне по пътя, описан в репортажа, тогава със сигурност Европейската социалистическа партия ще предприеме последващи мерки, както се случи в други случаи, като например в Словакия", казва Филибек.

В началото на октомври ПЕС прекрати членството както на проруската партия "Смер" на Роберт Фицо и на "Хлас" на Петер Пелегрини, които сформираха коалиционно правителство след своя "десен" завой.

Лидерът на БСП Корнелия Нинова наскоро отново подчерта, че е против настояването на ПЕС за прилагане на Истанбулската конвенция за признаване на трети пол, който няма връзка с биологичния пол. "Не одобряваме ПЕС да обяви санкции срещу Русия за предоставянето на оръжие на Украйна", добави Нинова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase