Снимка БГНЕС, архив

Президентът Румен Радев, придружен от съпругата си Десислава Радева и членовете на водената от него делегация, пристигна в Дубай за участие Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН по изменение на климата (РКООНИК), известна като КОП28 (COP28), предаде БТА.

Представители на близо 200 държави се събират в Дубай, за да обсъждат мерки за справяне с климатичните промени. Тази година Обединените арабски емирства са домакин на 28-мата конференция на ООН за изменение на климата, която ще продължи до 12 декември.

България за първи път ще има свой собствен павилион на изложението, което придружава конференцията. Българското представяне се организира и ръководи от екоминистерството.

Една от атракциите в българския павилион ще е товарният дрон с хибридно задвижване "Черния лебед", чийто тестов полет беше през май от летището в Балчик. Летателният апарат, който е с размерите на малък автобус, бе издигнат тогава на 600 метра височина за около 10 минути, след което премина около 20 километра във въздуха със скорост 200 км в час.

В събота Радев ще направи изказване в рамките на 28-ата климатична конференция. Българският държавен глава ще се включи в част от дискусиите и ще проведе срещи със свои колеги.

На 9 декември ще бъде представена българската антарктическа експедиция, като ще има и пряко включване от борда на кораба.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase