Снимка: БГНЕС

Колко трябва да взема кметът? Новият столичен управник Васил Терзиев реши, че ще работи за 1 лев, а останалото ще дарява.

Но заплатата на софийския кмет далеч не е сред първите в страната, независимо че по протокол постът се води 4-ият в България след председателя на парламента, президента и премиера, съобщава "24 часа".

Всеки общински съвет определя сам колко ще вземе кметът. А таванът е закован от 2019-а - министерската заплата. В момента тя е 9436 лв. и спрямо нея всички общинари имат свободата да формират кметското възнаграждение.

Именно тази опростена процедура доведе до изкривяване по места и създаде парадокса кметове на градчета с по 10-20 хил. души да получават повече от тези, които отговарят за над 200 хил.

До въвеждането на тези правила кметските заплати зависеха от размера на съответната община. За София например таванът беше 3100 лв., за големите градове като Пловдив, Варна, Бургас - 2700 лв., за по-малките - надолу по скалата в зависимост от броя на жителите. Премахването на тази зависимост всяка година води до нови странни ситуации. Нещо повече - дори добавките за “клас прослужено време” могат да са различни, като на места той е закован изрично на 1% от основното възнаграждение за всяка прослужена година.

Със Закона за държавния бюджет пък всяка година се определя лимит за средствата за възнаграждения на кметове. През 2023-а той е 763 200 лв., което позволява увеличение на заплатите до 14%.

Повечето най-известни лица на местната власт се противят да си вдигат заплатите. През годините това е водело до напрежение у съветниците, защото тяхната пък е процент от кметската и така също остава “замразена”.

Най-щедри са в общини с големи инвестиции на добивната промишленост, където и средната работна заплата на жителите бие по ръст тази в столицата и останалите големи градове. Но по места има и необяснимо високи.

4600 лв. е заплатата на градоначалника на Мадан Фахри Молайсенов, толкова е и на колегата му от община Тунджа Станчо Ставрев.

Кметът на Свиленград се разписва за 4530 лв., а на Крушари Илхан Мюстеджеп - 3720 лв. В края на последния мандат заплатата на кмета на Смолян бе 3750 лв.

Всички те получават повече от кметовете на четирите най-големи града - София, Пловдив, Варна и Бургас.

По-богат от тях е и кметът на Перник Станислав Владимиров. Преди 3 г. той вдигна заплатата си от 2800 лв. на 4200 лв.

"Аз се издържам от заплатата си. Нямам офиси, които да преотдавам незаконно. Не вземам ресто от фирми. Не рекетирам хората и бизнеса. И не ме е срам да съм кмет, който се издържа от заплата, а не от далавери", категоричен бе тогава Владимиров.

Със старата си заплата обаче напусна Йорданка Фандъкова. Бившият кмет на София години наред получаваше основно възнаграждение от 2900 лв. В края на 2021-а общинските съветници от БСП, ДБ и “Патриоти за София” внесоха доклад да стане 100% от максимално определения размер, т.е. 6419 лв., колкото бе тогава министерската заплата. Но Фандъкова отсече, че не може в криза, когато се режат разходи, за да се осигурят градският транспорт и уличното осветление, да се вдигат заплати, категорична бе тя.

Разчетите сочеха, че ще трябват над 2,5 млн. лв. Такъв допълнителен разход общината не може да си позволи, отсече тогава Фандъкова.

Така нейният наследник Васил Терзиев също встъпи на скромната сума, но за себе си ще остава само левче, а другото ще дарява. 90% от неговата заплата ще взема и новият шеф на СОС. Веднага щом такъв бъде избран, той трябва да разпише и новите заплати на общинските съветници от 1392 лв. Те обаче получават и бонуси за участие в комисии и допълнителна сума, ако са в някой борд.

Заплатата на кмета на Пловдив Костадин Димитров ще е 3350 лв. Тя беше вдигната през март 2020 г. Заплатите на чиновниците във втория по големина град бяха увеличени, но не и на кмета на общината. Там възнаграждението замръзна на 1500 лв. още в мандата на Славчо Атанасов (от 2007-а до 2011 г.), остана непроменено и в 8-те години, в които начело на града беше Иван Тотев. Това породи недоволство, защото така ниски стояха и заплатите на районните кметове, общинските съветници и омбудсмана на града.

Така преди 3 г. и половина кметското възнаграждение бе вдигнато, оттогава не е пипано.

По 3500 лева получават и кметовете на Варна и Бургас. Заплащането на Димитър Николов “мръдна” миналата година с решение на ОС, след като не бе пипано от 2016 г. - 1800 лв.

Не може кметът на Варна да взима колкото чистачка в мола, каза управникът на Аврен Емануил Манолов. Градоначалниците управляват милиони, а заплащането им е обидно ниско, аргументира се още той .

В областта отличникът по заплата според решението на местните съветници е кметът на Царево. От от януари 2020 г. те фиксирана на 76,51% от максимално позволеното. Това означава, че към момента новият кмет на Царево Марин Киров може да получава около 7200 лв.

С решение на общинския съвет от август 2022 г. кметът на Велико Търново Даниел Панов получава 70% от основната министерска заплата, което за октомври т.г. прави 5152 лв. за чистото трудово възнаграждение, без клас и всички останали начисления.

Сходна е заплатата на новия кмет на Благоевград Методи Байкушев - 5048 лв. В Кърджали Ерол Мюмюн ще взема 4600 лв. В Ловеч заплатата е с около 40 лв. по-ниска. А в Пазарджик е 3150.

В Сопот зам.-кмет вземал 5200 - повече от шефа си. Бившият на Стамболийски пък бил с 5500 лв., новият реже на 3300.

Заплата от 5500 лева на месец е получавал доскорошният кмет на Стамболийски Георги Мараджиев от ГЕРБ. Това разкри пред “24 часа” настоящият градоначалник Петър Неделев от “Алтернативата на гражданите”. Той е категоричен, че след Нова година ще смъкне своето възнаграждение на 3300 лева.

“В никакъв случай не мога да оставя такава висока заплата за себе си”, заяви Неделев.

Колегата му от Сопот Станислав Стоенчев, който беше избран наскоро от местна коалиция БСП, БВ, ДПС и ДБГ, обясни, че предшественикът му Деян Дойнов е получавал 4100. “А заместникът му Николай Новаков е получавал 5200 лева, тоест с 1100 лева повече от началника си”, допълни Стоенчев. Самият той с решение на общинския съвет е намалил възнаграждението си на 3700.

Новият кмет на община Перущица Николай Баков от местната коалиция “БСП, Левицата и БВ” е категоричен, че няма да вдига заплатата си, а ще я остави такава, каквато е получавала предшественичката му Мария Вълканова от ГЕРБ - 3277 лева.

А кметът на община Съединение Георги Руменов от БЗНС е завишил леко възнаграждението си на 2500 лева. Предшественикът му Атанас Балкански от ГЕРБ е получавал 2300.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase