Снимка: БГНЕС

Измина втората ми работна седмица в кметството и е време за новия отчет пред вас. Последните дни от нея бяха изпълнени с предизвикателства заради обилните снеговалежи, заявява във фейсбук кметът на София Васил Терзиев. Продължаваме да работим в някои части на града и правим всичко възможно, за да осигурим безопасното и спокойно придвижване на гражданите в столицата.

На 21 ноември се срещнах с кметовете на всички 24 района в Столичната община. Това беше първата от редовните ни срещи, на която обсъдихме приоритетите в районите, как да подобрим структурата на районните администрации и работата със Столичния инспекторат. Не пропуснахме и една от особено важните за всички нас теми - децентрализацията. Кметовете на районите ме увериха, че ще работят при пълна прозрачност и ще информират за свършената работа ясно и открито, подчертава Терзиев.

Ден по-късно участвах в срещата на новоизбраните кметове с изпълнителната власт и бизнеса, на която отново поставих темата за децентрализацията в рамките на София. Нашата администрация вече започна активен диалог с държавата. Както знаете, още в първите дни на моя мандат се срещнах с министър-председателя и с министъра на финансите, с които обсъдихме бюджета и важните теми за София – като децентрализацията, реформата в „Топлофикация“ и другите основни приоритети на нашия екип.

В четвъртък публикувахме за обществено обсъждане План-сметката за чистотата на София. За първи път предоставихме на гражданите не само основния документ, но и всички прилежащи към него договори и съпътстващи документи. Нашата цел е пълната прозрачност и възможността за информирани предложения от гражданите. Призовавам всички да участват с предложения за промени и подобрения. С моя екип имахме точно седмица да прегледаме план-сметката, да направим анализ и промени във вече изготвения от предишното ръководство на общината вариант. Публикуваният документ повдигна много въпроси към начина на управление на процеса по чистотата на града. Ние вече имаме много въпроси, които ще обявим в следващите дни, допълва кметът на София.

Той е провел работна среща с новия директор на Столичния инспекторат Николай Недялков. Обсъдихме идеи за реформа на инспектората и как може да го направим по-работещ и ефективен. Ще предложим и дейности на Инспектората, които могат да се децентрализират и да бъдат под контрола на районните кметове.

През изминалите дни екипът ми извърши първоначален анализ на дейността на "Столичното предприятие за третиране на отпадъците” (СПТО). Нещата там са безобразни. Заводът не работи пълноценно и не е стопанисван съвестно. Проверката ми показа несъвместими с добрите управленски методи практики. Ето защо се разделихме с досегашния директор на СПТО. Разпоредих да бъде направен финансов и технически одит на дейността на общинското предприятие, за да се установи дали публичният ресурс е управляван максимално прозрачно и ефективно. Резултатите ще оповестим публично, обеща столичният кмет.

От петък до днес продължавам да съм в непрекъсната връзка с кризисния щаб заради обилния снеговалеж. Мобилизирах всички екипи от общинските предприятия, Столичния инспекторат, Дирекция “Аварийна помощ и превенция”, пожарната, районните кметове и доброволци. Те работиха повече от 48 часа без прекъсване, за да се върне градът към нормалния си ритъм. Само в първия ден обработихме над 360 сигнала за паднали дървета и клони.

Екипите почистиха основните пътни артерии в града, но работата в кварталните улици продължава и в момента. Над 15 души получиха подслон и закрила в Центъра за временно настаняване на Столичната община.

За съжаление имаше и недостатъчно активна реакция на определени фирми. За некачествено почистване през двата дни са наложени санкции за около 120 000 лева. Те са за непочистени улици и спирки на градския транспорт.

Благодаря на всеки един от екипите на общината и на гражданите, които отговорно разчистиха тротоарите пред сградите, в които живеят и работят. Тази седмица ще анализираме работата на всички служби и фирми в тази кризисна ситуация. Където установим пропуски, ще наложим санкции. Пълната информация за обстановката в София обновяваме всекидневно в сайта на Столичната община, заявява още Терзиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase