Снимка: БГНЕС

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел бе категорична, че не се предвижда двустранна среща с министъра на външните работи на Русия Сергей Лавров, чийто самолет получи разрешение да прелети през територията на България на път за Скопие.

"Но как може да ми задавате този въпрос, мисля, че отговорът ми е много ясен, защото България е членка на Европейския съюз и има много ясно прието поведение и начин, по който се отнасяме към такива срещи. И аз смятам да застана твърдо зад него, както го правя от ден първи, откакто съм външен министър. Благодаря", заяви Габриел в отговор на въпрос на БНР.

Във вторник МВнР разреши временен въздушен коридор за осъществяване на полет на Специалния летателен отряд "Россия". Даденото разрешение се предоставя за участие в заседанието на Съвета на министрите на ОССЕ в Скопие на министъра на външните работи на РФ Сергей Лавров и попада под изключенията от прилагането на санкционния режим на ЕС спрямо него. Даденото разрешение не се отнася за членове на делегацията му, които също са санкционирани лица, съгласно действащото право на ЕС, което е изрично упоменато в нотата-отговор на българската страна.

"Не всички членове на делегацията на руския министър на външните работи Сергей Лавров са получили разрешение да преминат през българското въздушно пространство за срещата на ОССЕ в Скопие, която започва утре. София никога не би си позволила да даде разрешение за прелитане през въздушното пространство, ако нямаме ясна представа за състава на делегацията. Затова, освен че разрешението е временно, точно за целта на срещата, също толкова беше важно да имаме пълен списък с делегацията и ясно сме казали, че когато в списъка има човек, който е включен в санкционните списъци на ЕС, той няма право да пътува", заяви Мария Габриел на влизане на заседанието на министрите на външните работи на НАТО в Брюксел.

"И това сме и направили. Фактът че г-н Лавров може да пътува, е свързан с изключенията, които на него са дадени, бивайки в списъка за международни форуми, да може да участва. Затова и продължителността на това изключение е много ясно дефинирана - от три часа за заседанието до 72 часа", каза още Габриел, цитирана от общественото радио.

На въпрос, дали в делегацията на Лавров е имало лица от санкционния списък на ЕС, вицепремиерът и външен министър отговори: "Делегацията е многобройна, но, вижте, това е формат, който всяка една от държавите решава. Аз също съм с много голяма делегация в Скопие и смятам, че сериозността на заседанието показва, че и екипите отзад са мобилизирани".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase