Снимка: БГНЕС

Историческите връзки и екип на място са елементите, които трябва да фигурират в българската стратегия за освобождаването на пленените от хутите наши съграждани. Това заяви пред БГНЕС дипломат от кариерата с дългогодишен опит в Близкия изток.

България трябва да предприеме стратегия, състояща се от няколко стъпки, за да освободи пленените от хутите наши съграждани. Експертът подчерта, че при всички положения трябва да бъде изпратен екип на място, който да влезе в контакт с йеменските власти и похитителите.

Подобен случай имаше през 2011 г., когато българи бяха отвлечени в Судан. Разликата между тогава и сега е в характера на конфликтите. Докато този в Судан е вътрешнополитически, ситуацията с отвличането на Galaxy Leader е следствие от Израелско-палестинския конфликт, който разтърсва целия Близък изток.

Бившият дипломат, пожелал анонимност, заяви, че първата стъпка, която трябва да предприеме българската държава е да признае, че решаването на конфликта между Израел и Хамас минава през създаването на Палестинска държава. По принцип разрешаване на конфликта въз основа на създаването на „Две държави“ се подкрепя в Европейския съюз, а също така от редица водещи световни политици от ранга на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкен и генералния секретар на ООН Антонио Гутериш.

Той заяви, че трябва да бъде осъществен контакт между Българи и Йемен, като има няколко опции това да се случи.

Първата е да проверим дали на наша територия действа посолство на Йемен. Експертът обаче смята, че при всички положения трябва да бъде изпратен екип на място, който да влезе в контакт с йеменските власти и похитителите. Този екип ще бъде натоварен със задачата да провери какво е реалното състояние на похитените. Тази мисия трябва да бъде направена много деликатно, под формата на доставка на хуманитарна помощ за пленените. Експертът смята, че по този начин хутите няма да се почувстват обидени от подозренията, че не се грижат добре за заложниците си. В определен етап трябва да бъдат изтъкнати исторически добрите отношения между България и Йемен, вследствие на които много граждани на арабската страна са получили образование в нашата държава, което им е помогнало да достигнат до високи постове в родината си. Бившият дипломат смята, че с подкрепата си за разрешаване на конфликта на принципа на създаването на „Две държави“, което се подкрепя и от повечето европейски страни, България трябва да покаже, че де факто нашата позиция е миролюбива и не влиза в противоречие с целите, които си поставят хутите. В същото време на похитителите трябва да бъде обяснено, че не можем да поддържаме подобна позиция пред българското общество, ако те държат наши хора като заложници. Също така трябва да настояваме, че екипажът на кораба е съставен от невинни цивилни граждани, които не трябва да бъдат превръщани в изкупителни жертви на конфликта.

Като резервен план експертът посочва опцията София да осъществи контакт с друга арабска държава, която да действа като посредник за освобождаването на българските заложници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase