Снимка: БГНЕС

Временната комисия има две цели - да се види дали има превишаване на правата на полицаите и да се види дали има противоречие в нормативната уредба. Това  коментира Атанас Атанасов от ПП-ДБ в студиото на БНТ, който е шеф на временната комисия

Има такова противоречие от една страна полицията осигурява, а от друга кметът, но как той да го осигури като няма инструментариум. Ние също ще искаме кореспонденцията между кмета и СДВР. Кметът няма инструментариум да осигурява реда, защото за него отговаря СДВР, което не му е подчинена. Нито единия ще наказваме, нито другия ще оневиняваме, отговори той, запитан не е ли тази комисия, за да се накаже Калин Стоянов, а да се оневини Васил Терзиев.  

Ние искаме отговорност от този за когото сме гласували, министърът на вътрешните работи, но отговорност може да търси премиерът. Калин Стоянов е министър на премиера Денков, обясни той.

Атанасов добави, че добре си спомня как в кабинета на председателя на НС в старата сграда на парламента, когато се гледали лошо с ГЕРБ, Бойко Борисов каза: Сложете онова момче от БОП-а, а помня, че Борисов каза, в никакъв случай да не е Атанасов.

Ние сме народни представители, които сме гласували за министъра и търсим отговорност от него, добави той. Атанасов знаел, че е имало щаб в СДВР. "А това с киното прозвуча като някой отишъл на кино", пошегува се той.

Когато напишел нещо за Путин непрекъснато го налазвали тролове, призна той.

Много важно било в МВР да се обърне внимание на кадровата работа, имало голяма слабост в кадровия подбор и обучението му.

Според него темата за оставката на шефа на ДАНС не е приключила, но сега парламентът имал натоварен дневен ред. Той припомни, че от ПП-ДБ имало внесени законопроекти за службите за сигурност.

В тази сфера изключително важно нещо е доверието. Имам чувството, че специалните случаи мислят, че наистина са нещо специални.

По отношение на бюджета каза, че ако имало разточителства, щели да ги порежат. А за конституцията каза, че важно било да извършат съдебната реформа, но и служебното правителство. Въпросът не било да му отнемат правомощията, а внимателно да се огледа. Трябвало да има лимитиране и по какъв начин се подбират хората.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase