Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С гласовете на депутатите от ПП-ДБ, ГЕРБ и ДПС беше отхвърлен втория вот на недоверие към кабинета "Денков“, който е за "несправяне в сферата на националната сигурност и отбраната".

До гласуването днес се стигна от трети опит, след като миналата седмица в четвъртък нямаше кворум за поисканото прегласуване, а в петък заседанието на парламента не започна отново поради липса на кворум.

Вотът срещу кабинета бе внесен от парламентарните групи на "БСП за България”, "Възраждане” и "Има такъв народ”. Според вносителите решенията на правителството в сектор „Сигурност” не се вземат спрямо реалните нужди на страната, а според чужди политически и икономически интереси.

Дебатите по втория вот на недоверие вчера продължиха над четири часа миналата сряда. Опозицията обвини кабинета, че с даренията на боеприпаси на Украйна работят срещу националната сигурност и обслужват чужди интереси.

Съпредседателят на ПП Кирил Петков пък отсече, че отбраната, на базата на стари руски машини, може да предизвиква носталгия у някои, но реално днешната им реализация и реална боеспособност е в пъти по-лоша от технологиите, които българското правителство придобива. Той отново настоя, че е нужна модернизация на армията, а правителството работи именно в тази посока.

"Провалите на правителство следват един след друг и ви призоваваме да сложим край на агонията и да дадете шанс на ново управление, което да реши проблемите, защото за България е далеч по-лошо не, ако правителството си отиде, а ако то остане“, заяви  депутатът от БСП Кристиан Вигенин.

Според него на фона на рисковата международно среда българското правителство и мнозинството зад него са избрали линия на действие и поведение, които вместо да ограничават въздействието върху България на засилващата се нестабилност и конфликти, оставят страната под нарастващи рискове за сигурността.

Премиерът Николай Денков коментира, че опозицията явно няма аргументи за вота на недоверие.

"Разбрахме, както и на предишния вот на недоверие, че истината няма никакво значение, а единствено пропагандата, лъжата и обидите са това, което може да използвате. Защо? Защото опозицията отново няма истински аргументи и зарази това трябва да използва измислици и лъжи", отсече премиерът.

Според него именно този подход на опозицията е най-вреден за националната сигурност.

"Трябва да търсим национален консенсус, който да е центриран върху модернизацията на армията и върху нашето пълноценно включване в евроатлантическите структури. Всички други действия отслабват националната ни сигурност в сложна и рискова външна среда", каза Денков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase