Снимка: БГНЕС

Депутатите ще се опитат отново да гласуват днес вота на недоверие срещу кабинета „Денков-Габриел”.

Миналата седмица гласуването се провали след процедурни хватки и игра с кворума. ГЕРБ и ДПС напуснаха демонстративно залата, последваха няколко почивки и искане за прегласуване, но до такова така и не се стигна.

Вотът срещу кабинета този път е на тема "Отбрана и сигурност” и бе внесен от парламентарните групи на "БСП за България”, "Възраждане” и "Има такъв народ”. Според вносителите решенията на правителството в сектор „Сигурност” не се вземат спрямо реалните нужди на страната, а според чужди политически и икономически интереси.

Министърът на отбраната Тодор Тагарев обвини вносителите, че с дезинформационната кампания, която водят, съдействат за снижаване на отбранителните способности на страната.

Народните представители трябва да решат днес дали да бъде създадена временна комисия в парламента за полицейското насилие на протеста в София.

Вътрешният министър Калин Стоянов, главният секретар на МВР, директорите на Националната полиция, СДВР и на Жандармерията пък са извикани за изслушване в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред.

През настоящата седмица народните представители ще гласуват Законопроект за ратифициране на Споразумението между Министерството на вътрешните работи на Република България и Министерството на отбраната на Украйна за безвъзмездно предоставяне на бронирана транспортна техника, подписано в София на 8 август 2023 г. и в Киев на 13 ноември 2023 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase