Кой трябва да понесе отговорност за полицаите, превишили правата си по време на протеста срещу ръководството на БФС?

"Вече има петима души, признали, че са преувеличили правомощията си. В ход е проверката от инспектората на МВР. Инспекторатите не са най-независимите структури. Резултатът може да е насочен в някаква посока. Проверката ще е сложна, взети са много решения. Много от гледките, които видях - влизането в заведението, ограждането на улицата, не са случайни решения", каза бившият зам.-министър на МВР Филип Гунев в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
По думите му тези действия са били разпоредени, а това дали е съгласувано, само проверка ще покаже.

"Съобразяват се с волята на министъра. Съмнявам се, че временната анкетна комисия ще има компетентността да го направи. Трябва да се навлезе в професионален детайл. Лесно може да бъде и политизирана", обясни Гунев.

Гостът коментира и думите на Делян Пеевски, според когото няма полицейско насилие.

"Всички сме на мнение, че тези 35 ранени полицаи е нещо ужасно, което се е случило. Г-н Пеевски забравя и другата страна, че има случаи, признати, на полицаи, превишили правомощията си. Общественото мнение е, че има проблем", заяви бившият зам.-министър в МВР пред Bulgaria ON AIR.

"В такава ситуация полицаите са в изключителен психологически стрес. За да могат да реагират правилно, трябват много тренировки и обучения. Такива липсват. Липсват и технически средства, които да ги защитават. Сега виждаме записи на странични наблюдатели, а не цялата картина и тази на полицая", посочи Гунев.

Според него липсата на обозначителни знаци на полицаите е нарушения, както и носенето на маски.

"Това видяхме всички. Тези полицаи няма да влязат сами. Разпоредено им е. Не е работа на министъра да може оперативно да контролира какво се случва на терен. Това е работа на главния секретар, на професионалното ръководство. Министърът може да се включи, ако трябва да се вземе политическо решение. Оставката на заместник-министъра е необяснима", изтъкна още бившият зам.-министър.

Гледайте целия разговор във видеото.