Снимка: БГНЕС

Не мисля, че другата седмица ще приключи животът на правителството. Това заяви пред БНР Тома Биков, депутат от ГЕРБ-СДС.

"Няма да приключи не защото се справя блестящо, а защото не виждам друга алтернатива. Това го крепи, но не бива да си мислим, че задължително му гарантира дълъг живот. Алтернативата често се появява изненадващо. Посоката е, че ние ще подкрепим правителството. Но ако някой мисли, че тази подкрепа е даденост, просто бърка и ни подценява", каза той.

Според него има структурен проблем по отношение на механизма за взимане на решения.

"Когато финансовият министър предложи бюджет, мнозинството в НС беше изненадано. Трябваше първо да се проведат разговори и да се види каква е общата воля на мнозинството, а не единствено на финансовия министър. След това да бъде предложен един бюджет, който да мине безпроблемно", каза Биков.

Дискутираха се големите параметри на бюджета, но този разговор не е приключил, обясни още Биков.

"Един бюджет обхваща всички политики и сектори. Разговорите ще продължат по различините сектори. Има такива, които са подценени. Личното ми мнение е, че този на културата и медиите е силно подценен и аз не бих го подкрепил. В културата една част от музейните и читалищните работници, библиотекари  започват да взимат минимална работна заплата, шефове на отдели взимат колкото чистачката в Държавния архив. Това е срамно.
Когато вдигаме с такъв устрем работната заплата, трябва да помислим за цялата структура над нея. Има обезкървяване на този сектор. Всеки по-инициативен човек от тази сфера се преквалифицира и става учител.
Какъв е приоритетът на този бюджет? Аз виждам само един и той е за 3% дефицит. Не може това да е основополагащото за един бюджет. Важното е да направим баланс между текущи разходи, но и такива за развитие - да инвестираме малко в бъдещето.

Капиталовата програма от няколко години е рекордна, но тя не се изпълнява, а служи като буфер за покриване на недостатъчната събираемост на приходи. В този бюджет има всички симптоми това отново да се случи.
Не мисля, че би било добре да се прекрои из основи бюджета между първо и второ четене. Тези разговори трябва да се проведат сега. На второ четене да правим по-скоро технически корекции, а не основополагащи размествания. Колегити от ПП-ДБ също имат интерс от това", посочи депутатът.

Финасовият министър е важна политическа фигура, но зависи от управляващото мнозинство, обясни Биков.
Имам чувството, че някои от основните министри се възприемат като началници на мнозинството, а това мнозинство няма началници, заяви Тома Биков. Той посочи, че Делян Пеевски изразява единствено позицията на ДПС.

"Ние имаме своя. Тя не е заядлива, но ако това правителство не е в състояние да води страната към базова стабилност, какъв е смисълът да съществува?", каза той.

Биков обясни, че в продължение на няколко месеца са водени разговори за дерогацията с ПП-ДБ.

"При гласуването обаче нашите некоалиционни партньори получиха подкрепата на БСП и „Възраждане“, за да спасят дерогацията. Затова ние излязохме от залата. Това беше начин да седнем и да преговаряме. Но защо трябва да се случва така? Постигнатият сега компромис за дерогацията е в златната среда и е някакво постижение. Когато се подходи конструктивно, може да се намери пресечна точка", отбезява депутатът.

Никой не може да подмени състава на МС, ако няма мнозинство, коментира Това Биков твърденията, че при ротацията ГЕРБ ще настоява за свои кандидатури.

"Няма как ние сами да вземем решение за състава.  Затова призовавам да се създадат механизми за взимане на решения в мнозинството. Процесът ще е по-бавен, но по-обмислен. Да се поставят въпросите първо на тези, които предстои да ги подкрепят, а не направо в пленарна зала", посочи той.

Калин Стоянов е министър на правителството на господин Денков, коментира той твърденията, че вътрешният министър е кандидатура, посочена от ГЕРБ.
"Поводът за искането на оставката на министъра на вътрешните работи е несправянето със ситуацията при протеста срещу ръководството на БФС. За около 3 часа служителите на МВР успяха да овладеят протеста и да го прекратят? Какъв точно е провалът?, коментира Биков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase