Снимка Bulgaria ON AIR

Как ще се справи "Лукойл", ако падне дерогацията? И каки ще бъдат последиците от това?

"Няма как да се справи чисто логистично и технически. Този натиск дерогацията да падне максимално бързо, е да се накара "Лукойл" най-накрая да започне да работи по схеми за доставка на неруски петрол. За това се говори отдавна, но те имат едни много силни защитници в лицето на "Продължаваме промяната". Партията работи за руските олигарси и при предишното си управление, и сега. Те са тези, които уредиха дерогацията, при положение, че в Румъния "Лукойл" има същата рафинерия и работи без дерогация, изцяло с неруски петрол", каза бившият служебен министър на енергетиката Росен Христов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него дебелата комисионна отива в джоба на някой от управляващите.

"Трудно е да се докаже, но няма друг вариант. Дерогацията има смисъл, само ако бензинът, например, е от порядъка на 2,30 лв. - 2,40 лв. Това го видяхме по времето на служебното правителство. В момента, в който "Продължаваме промяната" поеха управлението, бензинът скочи на 3 лв., а при сегашната конюнктура той трябва да е под 2,50 лв. Ние може да компенсираме работата на "Лукойл" с внос на горива", допълни Христов в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му в предишното управление отново сме имали скъп газ и отново от Русия: "Нито един търг със сертификат за неруски газ, скъпо ядрено гориво изцяло от Русия, уредиха дерогация на "Лукойл". Крадецът най-много вика: "Дръжте крадеца". Руските компании се настанят в България, работят на печалба, не им пречим, дори напротив - защитават ги активно с риск да падне правителството."

Той посочи, че потреблението на газ в България не пада.

"Лицензираното на американското ядрено гориво, което умишлено се бави, най-вероятно няма да се случи, защото се подават документи в крайния срок, подават се некоректни документи. А "Булгаргаз" е притиснат в ъгъла от другите търговци, естествено, финансовото състояние няма да е добро. Преди се опитваха да фалират и други предприятия", поясни бившият служебен министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase