Снимка: архив, БГНЕС

Постоянните представители на страните членки на НАТО и заместник генералният секретар Мирча Джоана ще посетят днес многонационалната бойна група на НАТО, която ще демонстрира оперативни способности за водене на отбранителна операция, на учебния полигон „Ново село“ в рамките на учението Iron Strike - 2023. Това съобщиха от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Действията на военнослужещите ще бъдат наблюдавани и от министър-председателя Николай Денков, министъра на отбраната Тодор Тагарев, посланиците на държавите, които участват със свои военни формирования в многонационалната бойна група, председатели на парламентарните комисии и парламентарни групи. Демонстрацията ще наблюдават още началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов, заместник-министрите на отбраната и на външните работи Атанас Запрянов и Елена Шекерлетова, съветникът по външна политика и политика за сигурност към политическия кабинет на министър-председателя Драгомир Заков, както и висши офицери от Българската армия и от структури на НАТО.

Учението се осъществява в изпълнение на плановете за подготовка на многонационалната бойна група, създадена в съответствие с мерките за усилване на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО за гарантиране на сигурността на страните членки от източния фланг на алианса.

Ще продължим да защитаваме съюзниците си на Черно море - Румъния, България и Турция, заяви заместник генералният секретар на НАТО Мирча Джоана в интервю за БТА. В навечерието на визитата си той благодари на България за това, което прави в рамките на НАТО. “България играе много важна роля. Тя е страна с великолепно геополитическо разположение, съседна на много важни региони на Черно море и на Балканите. Много е близо и до Средиземноморието и Близкия изток. Приносът на България е много последователен”, отбеляза Джоана.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase