Снимка: БГНЕС

"Добре е да има проверка и това, че тя ще се прави от ЕК ще даде още по-голяма сигурност, че ще бъде съдържателна и обективна."

Така премиерът Николай Денков коментира днес пред журналисти решението на Европейската комисия да провери дали наистина "Лукойл Нефтохим" е успяла да изнася горива от България въпреки санкциите. Това се разбра от доклад, който излезе вчера в авторитетното издание "Политико". Според него това е станало възможно, благодарение на дупка в закона. По този начин и компанията успяла да налее 1 млрд. евро в хазната на Руската федерация.

"От вчера виждам една комбинация от верни факти с неверни допускания, в които са представени в една доста едностранчива логическа конструкция, която лесно може да се използва за политическа употреба", каза още Денков.

"Много се радвам, че ще има проверка. Ще съдействаме. За момента мога да кажа, че няма индикации, че някой от българските институции е съдействал за заобикаляне на санкциите. Напротив - цялата информация, която имаме в момента е, че те са се спазвали така, както са дефинирани. Разбира се, проверката трябва да се направи по-задълбочено", допълни премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase