Снимка: Димитър Кьосемарлиев

"Голяма част от информацията в този доклад всъщност беше известна и преди това. Няма особена изненада освен скалата, в която се развива цялата тази схема за заобикаляне на санкциите."

Така премиерът Николай Денков коментира излезлия по-рано днес доклад на “Глобъл Уитнес", базирания в София Център за изследване на демокрацията и Центъра за изследване на енергията и чистия въздух, от който става ясно, че притежаваната от "Лукойл" рафинерия "Нефтохим" заобикаля забраната на Европейския съюз за търговия в държави членки с продукти, произведени от руски петрол.

Още по темата

"Това, което трябва и може да се направи, е да се действа според законите. А там, където законите са безсилни, да бъдат подобрени. Много приказки бяха казани по отношение на дерогацията и защо тя се удължава, но нека да напомня отново - дерогацията всъщност се скъсява, тя беше до края на 2024 г., а сега с решение на Народното събрание сме я съкратили до месец октомври с идеята, че постепенно трябва да се премине към неруски нефт, за да сме сигурни, че на пристанището няма да липсва нефт и оттам рафинерията да не може да работи”, каза Денков.

“Но това е тема, която е различна от тази как чрез прехвърляне от един танкер в друг танкер или чрез вкарване с фалшиви документи в други държави "Лукойл" заобикаля съответните регулации. Това не е в правомощията на българското правителство да се справи с него, подчерта той.

"Това, което е правомощията ни и вече е направено, това е да се повишат значително данъците, които трябва да плаща "Лукойл", за да може да намалеят свръхпечалбите, които са цитирани в този материал, и съответно от една страна да намалеят средствата, които влизат в Руската федерация за водене на войната, а от друга страна да се повишат средствата, които влизат в българския бюджет", каза премиерът.

 “Всичко, което е свързано с и формация по отношение на действията на “Лукойл“, винаги е било на разположение и никога не е било крито. Това е една от темите, която обсъждахме с г-жа Кьовеши. Има директива, която изисква всяка държава членка да създаде координационен механизъм, който да следи за това дали се нарушават санкциите. Когато влязохме в правителството се оказа, че няма движение в тази посока. Нямаше механизъм. Започнахме да го създаваме преди месец-месец и половина, но това, което постави г-жа Кьовеши е, че нямаме наказателни състави, които да са свързани с нарушаването на санкциите. Това е процес, който не е започнал, но е имало разговори с правосъдния министър", посочи Денков.

Лаура Кьовеши пък определи разговорите си с премиера и с вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел като "много конструктивни".

"Беше изключително важно да получим подкрепа, че за това правителство борбата с корупцията е върховен приоритет. Това означава постоянен диалог с Европейската прокуратура и единни действия", заяви вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase