Снимка: БГНЕС
fallback

"Посещението на премиера Николай Денков в Израел беше посещение на солидарност. Нормално е цивилизованият свят да изрази солидарността си с народа, който беше потърпевш от такова варварско терористично нападение". Това коментира пред БНР арабистът и международен анализатор проф. Владимир Чуков.

По думите му посещението на българския премиер не е изненада, защото още от 7 октомври правителството изразява такава позиция. Той напомни обаче, че сме гласували с "въздържал се" на резолюция за спирането на огъня и хуманитарна помощ в Общото събрание на ООН. Надявам се тази позиция да е била добре калкулирана, каза анализаторът.

Проф. Чуков подчерта, че светът все повече и повече се разделя.

"Ние, като ЕС, се борим не само за отстояване на ценностите, но ние се борим за нашата сигурност по отношение на настроенията, които са вътре в самото европейско общество", отбеляза той и посочи масовите демонстрации в Западна Европа.

Oще по темата

Бумерангът, който се връща на европейска територия, са протестите, коментира международният анализатор. Според него това е напрежение, което неприятно се отразява на спойката на обществото. Това няма как да не се отрази и на правителствата в съответните държави, смята той.

България трябва да отстоява позицията да заклейми отвличането на заложниците, категоричен е проф. Чуков. По думите му в същото време трябва да има допълнението - в рамките на международното хуманитарно право.

Според него ние можем да съдействаме с хуманитарна помощ, но ситуацията със заложниците е много сложна. Това е ключът към това дали ще продължат военните действия и дали "Хамас" ще бъде изкоренена, смята той.

Да се преговаря с "Хамас" не може да става освен чрез египетско-катарските посредници, изказа мнението си проф. Владимир Чуков и добави: "В момента играта е много голяма".

Той припомни искането на "Хамас" - да се освободят всички палестински затворници, които са 5200 души. Там има хора, осъдени за убийства, подчерта анализаторът. По думите му проблемът е с идеологията на "Хамас".

Според него конфликтът в Близкия изток няма да се разрасне. Газа в момента е достатъчна, за да се разтресе целият район, категоричен бе проф. Чуков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Гнусен

преди 5 месеца

Да влезеш в Израел, и да избиеш над хиляда невинни, включително жени и деца, било "въстание"? Някои верно са за психиатър, а те се натресли и по форумите да дават акъл! Русофилията отдавна е диагноза!

27

нн

преди 5 месеца

Чуков пак не си в час. Арабите в Газа направиха въстание против еврейските колонизатори. Араби и евреи никога няма да се помирят за тамошната тяхна земя, арабите рано или късно ще направят държава на тяхната територия, освен ако евреите не ги прогонят от териториите им, или ги подложат на геноцид. На американците и на е евреите не им се иска това, но ще стане. Спомни си защо беше Априлското въстание у нас и какво стана след това.

26

до анонимен 32

преди 5 месеца

И как им разбираш английския, бе, брато?????, сериозно, аз като ги слушам и ми трябва преводач, и обикновено ме избива на смях! -))) Гледам ги от време на време по кабелната на Sky...

fallback