Снимка: БГНЕС

Не смятам, че трябваше да се подходи по начина, по който подходиха нашите служби към този руски журналист. По-лесно беше той да бъде извикан в МВнР, да му бъде отнета акредитацията, като по този начин отпада основанието за пребиваването му в страната.

Това мнение изрази пред БНР Милен Керемедчиев, бивш заместник-министър на външните работи.

Действията на институциите ни и привикването на журналиста в различни ведомства според Керемедчиев "показва съревнование между службите кой да се представи по-активен в това мероприятие".

Още по темата
Екстрадирането можеше да бъде направено по по-елегантен начин, категоричен е той.

По повод извикването на кореспондента на БНР в Москва Ангел Григоров в руското външно министерство, след като стана ясно, че ДАНС екстрадира руския журналист от София, Милен Керемедчиев уточни, че двамата журналисти не са дипломатически служители и нямат дипломатически имунитет. Те получават само акредитация от съответното МВнР и тя може да бъде отнета. Няма нужда да бъдат екстрадирани, защото с отнемането на акредитацията и те ще трябва да напуснат съответната страна.

Керемедчиев определи още поведението на руския журналист у нас като "странно" и изрази предположение, че той или се е притеснил и паникьосал от действията на българските институции спрямо него, или е имал достатъчно информация и искал да я прикрие, за да се обърне към руското посолство.

На негово място може да бъде изпратен нов служител и той да заеме своя пост почти веднага, поясни Керемедчиев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase