Снимка: БГНЕС
fallback

Председателят на ДАНС Пламен Тончев не се яви в парламента, за да обясни безопасни ли са машините за гласуване.

Тончев трябваше да бъде изслушан във временната комисия за безопасност на машинното гласуване днес. Нито той, нито посоченият за водещ на заседанието Хамид Хамид обаче се явиха.

Явиха се шестима от общо 12 членове на комисията - Радомир Чолаков от ГЕРБ-СДС, Божидар Божанов от ПП-ДБ, Георги Свиленски и Иван Иванов от БСП, Тошко Йорданов и Станислав Балабанов от ИТН.

Точните причини за отсъствието на Тончев не станаха ясни, а единствено, че е бил възпрепятстван. Пред депутатите той е изпратил други представители на ДАНС.

"Според ВАС решението на ЦИК за отпадане на машинното гласуване на първи тур е напълно законно. Второ, процедурата може да я прави само министърът на електронното управление, не негов заместник", заяви Тошко Йорданов, председателят на ПГ на ИТН.

Йорданов подчерта, че ако процедурата не е изпълнена отново, няма да има машинно гласуване. “Съдът отхвърли и жалбите на ПП-ДБ, което показва тяхната юридическа немощ”, каза още Йорданов. Депутатът от ИТН подчерта, че е бесен на ПП-ДБ, че са унищожили машинното гласуване. "12 човека бяха вътре. Божидар Божанов от ПП-ДБ е въздействал 640 млн. да не минат по обществена поръчка. Заплахите са отправени от Кирил Петков към министъра на електронното управление Александър Йоловски точно това да се случи. За двете неща - за записването на кодовете и тези заплахи, сме пуснали сигнал към КПКОНПИ и главния прокурор", подчерта Йорданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

34

Анонимен

преди 6 месеца

жалка работа! Абсурдистан! Оставка и съд за тоя ***!

33

За 34

преди 6 месеца

Знаеш ли дефиницията за "ДЪРЖАВА" ? Знаеш ли, че всяка държава се населява от "народ", да си видял на територия България НАРОД ?

32

ponti

преди 6 месеца

ДАНС за пореден път ДОКАЗА, че е евтина прости-тутка! Как да се яви, като е голям срам и неудобство. Тебе ако са ти спукали ританките за някой лев или за да останеш на стола ще се гордееш ли с това?! Но тук важи старата маскима "Всяко чудо за три дни", и наистина след 2 седмици този ще се появи и по телевизията ни лук ял, ни лук мирисал ... по миграционния въпрос примерно.

fallback