Снимка: БГНЕС

“До момента информацията не е потвърдена. Опитваме се да я потвърдим. Трябва да се провери много внимателно.”

Така премиерът Николай Денков коментира появилата се информация в Wall Street Journal, че сред заложниците, които “Хамас” взе от Израел има поне една българка.

“Аз лично я научих съвсем скоро (б.а. - информацията, че може да има български заложници). Обсъдих я с г-жа Габриел, това беше по време на заседанието”, каза още Денков.


Преди малко приключи редовното заседание на Съвета по сигурност към Министерския съвет, който Денков свика. На него присъстваха шефовете на служби и МВР.

Две точки бяха разгледани. В първата бяха подробни и нови доклади на службите и МВР. Мерките са адекватни, всичко, което се прави, съответства на настоящата налична информация. Имаме готовност да се реагира бързо, ако има промяна в ситуацията, каза премиерът.

Като втора точка е разгледан докладът за националната сигурност за 2022 г. “Той беше приет и ще бъде представен на Министерския съвет”, допълни Денков.

Мерките остават по същество същите. Те и сега предполагат повишена бдителност. Всичко това е в действие, така че няма нужда от допълнителни мерки, увери още премиерът.

Запитан дали се предвижда евакуация на българите от Ливан заради заканите на тамошната организация “Хизбула” към Израел, Денков каза: Не се наблюдава активиране на “Хизбула”. Има високо напрежение в района, но няма нещо, което да показва изостряне. В момента ситуацията е малко по-спокойна от предишните дни.

А на въпрос имало ли е представител на президентската институция на съвета, който той свика, премиерът отвърна: Да, досега на тези заседания винаги е имало двама представители. Поканих ги и на брифинга, но те казаха, че в момента не виждат причина за това.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase