Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Новият външен дълг е заложен в бюджета за 2023 г., гласуван от Народното събрание, припомни министър-председателят акад. Николай Денков. Премиерът обясни, че тези средства са свързани със замяна на предишен заем, взет преди 10 години, а част от тях ще се използват за финансиране на дефицита, който ще бъде под 3%.

„През последните две години, благодарение на усилията на финансовия министър, външният дълг на България спрямо брутния вътрешен продукт продължава да спада - от 24% на 22%. В това отношение финансовото министерство си върши работата“, категоричен беше акад. Денков.

Премиерът посочи, че правителството продължава да изпълнява управленската си програма и изрази надежда Народното събрание да приема важните за държавата и гражданите закони. Според министър-председателя опитите за разклащане на доверието на гражданите ще имат единствено негативно отражение върху възможността на кабинета да се справя с трудностите и предизвикателствата.

Акад. Денков не вижда пряка заплаха от миграционен натиск във връзка с конфликта в Израел. Според него България продължава да се справя много добре със защитата на външната граница на Европейския съюз.

„Трябва да сме готови за по-тежко развитие на бежанската вълна, но не очакваме непосредствена такава“, отбеляза премиерът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase