Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Калин Стоянов награди служителите на МВР, оказали помощ при наводненията в Бургаска област, предаде БГНЕС.

"За мен е чест днес да присъствам на тази церемония, на която имам възможността да наградя 28 служители от Министерство на вътрешните работи – служителите, които първи се отзоваха на 5 септември на природната стихия, която връхлетя части от Югоизточна България. В първите часове на бедствието се отзоваха 40 патрула от различни структури в МВР, в това число цялото Районно управление на град Царево, служители от Гранична полиция, Жандармерия от ОДМВР – Бургас, както и момчетата от ГДПБЗН", започна словото си Стоянов.

Той награди служителите на министерството, участвали активно в спасителните действия при възникналите наводнения в Бургаска област и доказали, че професията полицай или пожарникар е призвание.

"Благодарен съм за вашето човешко отношение и за начина, по който реагирахте. Вие за пореден път доказахте, че вашата професия не е просто длъжност, тя е призвание. Благодарен съм, че дадохте пример за това как трябва да действа МВР при такива тежки ситуации", каза Стоянов.

Министърът на вътрешните работи подчерта, че бедствието е преодоляно, но за съжаление, с четири човешки жертви. "Ще останат единствено историите на хората, които видяха с очите си това бедствие", отбеляза той.

Стоянов посочи, че е много трудно в моменти като този на 5 септември да оказваш помощ и съдействие на гражданите, при условие, че не знаеш в момента какво точно се случва с живота на твоите близки. "Имам честа да познавам голяма част от служителите, които се отзоваха на място, и които оказаха съдействие на бедстващите граждани на Царево, Арапя и Лозенец", отбеляза той.

Вътрешният министър добави, че служителите на МВР на 5 септември не просто изпълниха своя дълг, а с риск за живота и здравето си направиха така, че да предотвратят повече човешки жертви. "Не искам да забравяте, че вие сте хората, които сте избрани измежду многото, за да пазите живота, здравето и имуществото на българските граждани", обърна се той към тях, като им пожела да бъдат здрави, успешни, с чест, гордост и достойнство да изпълняват своите служебни задължения.

"За мен е чест, че съм един от вас", заключи министърът на вътрешните работи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase