Снимка: БГНЕС
fallback

Най-важното е, че успяхме бързо да изтеглим българските граждани от Израел. Това заяви премиерът акад. Николай Денков, който отговаря на въпроси на граждани във Фейсбук.

Имаме готовност за допълнителен полет за евакуация на българи от там, ако има желаещи, заяви министър-председателят.

Ако този конфликт се задълбочи, което е възможно, ако продължи по-дълго, това ще има отражение и трябва да го имаме предвид като възможност за идващата зима, посочи премиерът в отговор на въпрос дали конфликтът в Близкия Изток ще повиши цените на петрола и ще повиши инфлацията.

Oще по темата

Попитан дали трябва да се преосмисли дерогацията за руския петрол Денков каза, че за момента не трябва, тъй като поетапното вкарване на неруски петрол предполага, че има време да се реагира при промяна в ситуацията. За момента можем да продължим по план. Ще отнеме една година, за да стигнем до изцяло неруски петрол, ако трябва ще се промени решението в Народното събрание.

На въпрос какви мерки ще предприеме правителството, за да не се повиши инфлацията във връзка с конфликта в Близкия Изток Денков каза, че инфлацията се определя най-вече от международните цени на енергията и на храните. Ако нефтът отново тръгне нагоре, това ще има отражение. По отношение на храните най-важното според премиера е да подкрепяме българското производство, особено да подпомогнем на по-малките производители, тъй като това ще намали вноса отвън.

На въпрос какво е свършило до момента правителството, Денков заяви, че кабинетът е трябвало да рестартира почти всички сектори в държавата. Министър-председателят даде като пример енергетиката, секторът на аграрните производители. Според премиера е имало много проблеми, които са били "замитани под килима", което повече не може да продължава. Денков каза, че проблемите няма да се крият, ще се слагат на масата и за тях ще се търсят решения. За производителите вече променяме начина на субсидиране, така че да бъдат подпомогнати повече от по-малките и средни производители, които предоставят храната за нашата трапеза, коментира премиерът.

Други приоритети на правителството са Шенген и еврозоната - теми, по които всичко беше спряло, заяви премиерът Денков. Трябваше да рестартираме процесите с нашите партньори и да наваксваме много закъснения, което успяхме да направим, допълни той. /БТА, София Господинова/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

134

Анонимен

преди 7 месеца

ЩО ЗА ЗАГЛАВИЕ,ДЕНКОВ ПРОСТО Е КАЗАЛ НЕЩО,КОЕТО Е ИЗВЕСТНО НА ЦЯЛ СВЯТ.

133

Хах, тия не усещат

преди 7 месеца

как си пишат завещанието просто...

132

ХХХ

преди 7 месеца

Да беше взел под внимание войната във Виетнам ! От там също трябва да се покачи цената на горивото ! Аааааа чакай чакай ....Хасан се сби с Али в двора на ведомствената .....поне с 10% трябва да се качат горивата ! Зиг Хайл !

fallback