Снимка: БГНЕС

 Австрия и Нидерландия ще спечелят, ако България и Румъния бъдат приети в Шенгенското пространство. С тези думи премиерът акад. Николай Денков посрещна председателя на Националния съвет на Австрия Волфганг Соботка в Министерския съвет.

Европейският съюз може да овладее мигрантската криза, само ако осъзнае, че всички държави членки заедно трябва да пазят външните му граници. Това включва не само финансиране, но и оборудване с технически средства и подсилване с хора. „Точно затова сме поканили гранични служители от Австрия, Нидерландия и други европейски страни да дойдат на нашите външни граници“, посочи министър-председателят. „С общи усилия трябва да се борим също срещу трафикантите на мигранти, които са част от силна международна мрежа, чиито организатори и спонсори са в Европа“, добави премиерът.

„Шенген и Дъблин не работят“, категоричен беше Волфганг Соботка. Той изрази опасенията на Австрия от мигрантската вълна, която залива страната и даде конкретен пример: „Виена е третият по големина „сръбски“ град след Белград и Нови сад“, а в страната има още много мигранти от различни други националности.

Акад. Денков изрази готовност за среща с австрийски парламентаристи по време на предстоящото си посещение във Виена на 24 октомври

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase