Снимка: БГНЕС

Според министъра на правосъдието Атанас Славов дебатът по промените в Конституцията е в каква страна искаме да живеем.

"Дали искаме да сме в страна, която е европейска правова страна или сме в държава, която е в хибриден режим между авторитарен и демократичен режим някъде в периферията на Европа", коментира той по време на дебата за промените в основния закон в парламента на първо четене.

Още по темата
Вносителите на поправките предлагат разделяне на ВСС на две: Висш съдебен съвет с 15 членове, сред които председателите на Върховния касационен съд и Върховния административен съд и прокурорски съвет с 10 членове, сред които главният прокурор и шестима, избрани от Народното събрание.

"Ключово за европейската правова държава е независим и справедлив съд и това е една от целите на промените в Конституцията", каза министърът.

"Друга характеристика е, че виновните по справедлив ред биват наказвани, за което е нужда независима професионална отговорна прокурорска служба и смятам, че по тези две основни цели никой не спори и е крайно време да ги осъществим", настоя Славов.

Според него това, което е предложено като промени относно постигане на целта за независим и справедлив съд, отговаря на европейските стандарт за независимост на правосъдието.

"Това се постига чрез структурни промени във ВСС. По отношение на прокуратурата трябва да има отчетност и отговорност, но не бива да има политизация", обясни той.

Според него основната цел на промените в Конституцията се подкрепя от съдиите и учените.

"Нека по отношение на големия въпрос - къде стои България, да отчитаме мнението на голямата част от българските граждани, България да е европейска правова държава", обобщи Славов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase