Снимка: БГНЕС

Експертът по сигурност Славчо Велков е изненадан от факта, че това Народно събрание се занимава с реформа в службите. Според него в момента наблюдаваме опит на лаици да извършат реформа в службите за сигурност.

"Това е характерно за този парламент. Огромни рискове крие реформата. Това го искат хора, които търсят само политически дивидент. Нямат хал-хабер от работата на службите. Прави се с цел да бъдат овладени ръководствата на службите, да бъде внушено, че новите ръководители трябва да бъдат лоялни на тези, които са ги назначили. Долу ръцете от разузнаването и службите, вие не разбирате от тази материя", заяви Велков в предаването "Денят ON AIR".

Според него казусът с Руската църква е ясен, като и тук е направен опит да бъдат взети политически решения. В случая ДАНС е изпълнител, а налице са опити за политическа поръчка, отбеляза гостът.

"Относно тези, които бяха експулсирани. За тези хора се знаеше добре от българското контраразузнаване по линия на сътрудничеството с това на РСМ. При идването му тук, на архимандрит Васиан просто трябваше да му бъде отказана виза да влезе в държавата. Той е експулсиран от Македония. Ако този човек не беше допуснат тук, тогавашният шеф на ДАНС щеше да знае, че си е свършил работата. А не да бъде упрекван сегашният", обясни Велков за Bulgaria ON AIR.

По думите му опитват да ни внушават, че службите не са реформирани и заради това не сме в Шенген. Основната причина е миграционният проблем и корупцията, смята експертът по сигурност.

"Нашето външно разузнаване в момента нито е пробито, нито е нереформирано. То работи както трябва. Друг е въпросът какво искат тези господа, как искат да го направят и защо не споменат нито едно име за новото ръководство на службите? Това са хора около тях, твърде възможно е да са политици, хора от парламента", каза още Велков.

Трябва да се създават нови структури за разузнаване, а не да се обединяват действащите такива, на мнение е Велков. Не президентът ръководи службите, ръководи ги изпълнителната власт, изтъкна Велков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase