Снимка: БГНЕС

Не съм обмислял оставката си. Имам доверие на премиера, той също има доверие в мен. Напълно съм лоялен към това правителство и премиера. Смятам, че политически това е изключително важно за България. Приет съм много добре от колегите в МС, заяви министърът на здравеопазването проф. д-р Христо Хинков пред bTV.

Проф. Хинков заяви, че има свободата да посочи един или двама заместник-министри, останалите са прерогатив на премиера.
"Работя добре с Илко Гетов и той трябва да поеме част от отговорите на въпросите за реекспорта на лекарства", каза той.

Здравният министър заяви, че е освободил главния секретар, който е бил заварен, а не назначен от премиера. „Освободих го, защото не бях доволен от неговата хаотична работа“, обясни проф. Хинков.

Според него думата „фармамафия“ е доста описателна.

"Има неща, които не са в интерес на обществото, те се вършат от определени групировки или компании. Ако изчезне едно важно лекарство за определен период от време, това променя лечението на хората. Може да се нарече убийство от разстояние", смята здравният министър.

Той коментира и резултатите от доклада на ДАНС за липсата на лекарства.

„От доклада на ДАНС не стават ясно всички причини, защо изчезват лекарствата“, подчерта министър Хинков. „Някои от причините могат да са свързани с цената и обществения интерес. България е малък пазар и ние не можем да привлечем големите компании с цените, които потискаме. Но по-страшното е да няма лекарството, по-добре да е по-скъпо“, смята той.

Проф. Хинков заяви, че очевидно бившият здравен министър Асена Сербезова участва в играта с реекспорта на лекарства, защото е променила формулата. Той посочи, че няма как да бъдат наказани хората за износ на лекарства, защото е създадена вратичка в закона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase