Снимка: БГНЕС

Депутати от ГЕРБ обвиниха, че териториалните планове за справедлив преход на въглищните региони не предвиждат реални инвестиции и че има списък с фирми, които ще получат средства по плановете. Красимир Вълчев от ГЕРБ коментира, че част от фирмите в този списък са спонсори на ПП.

„Правителството обрича енергийното сърце на страната на смърт и то от днес за утре. 49 000 души разчитат на работата на този сектор. Нека правителството бързо изготви план за спасяване на въглищните централи“, коментира той.

Според него въглищните райони ще се превърнат в икономически пустини.

„Целта на справедливия преход беше да се даде възможност да се направят инвестиции. Ключово важно е ние да удължим живота на въглищните централи, за съжаление ние не виждаме така идея“, посочи Вълчев.

Теменужка Петкова от ГЕРБ коментира, че за енергийно сърце на България - Маришкия басейн, не се предвиждат никакви средства за продължаване на работата.

„Ако правителството не удължи живота на централите, положението с производството на ток ще е много тревожно. Тези централи дават 46% от електричеството на страната“, каза тя.

Радослав Рибарски от ПП отрече твърденията на ГЕРБ.

„За пореден път се демонстрира некомпетентност по това, което касае тези региони. Отново ГЕРБ залитат по реториката на “Възраждане”, която е срещу инвестициите, които трябва да се случат в тези региони за запазване на работните места на хората. Фирмите са споделили своето инвестиционно намерение, но това под никаква форма това не ги прави бенефициенти по териториалните планове“, посочи той.

“Не е имало механизъм за отсяване. Всеки, който е заявил инвестиционно намерение, е намерил място в този индикативен списък”, добави Рибарски.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase