fallback

Общ преглед
"В момента обсъждаме една единствена възможност за Шенген - декември 2023 г.", заяви премиерът Николай Денков след среща с еврокомисаря по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Илиана Иванова.

По думите му на срещата са обсъдени приоритетите на българското правителство.
Oще по темата
"Как да използваме възможността, която позицията на Илиана Иванова като еврокомисар предоставя като възможности за България да се възползва максимално от европейските структури, фондове, култура, обмен. Имаме пълно съгласие по отношение на приоритетите, подходът, който трябва да използва България", допълни Денков.

Премиерът подчерта, че няма съмнение в доброто сътрудничество.

"Шенген, еврозоната стоят на дневен ред. Можем и трябва да работим заедно. Вие трябва да осигурите стабилност, както и взимането на бързи и адекватни решения. Обещахме си да бъдем в непрекъснат контакт, комуникация и диалог с българските власти", допълни Илиана Иванова.

Българският еврокомисар каза още, че чрез регионалните иновационни долини можем да помогнем за наваксване на това изоставане, което има между страните от Централна и Източна Европа и по-развиващите се страни в Европейския съюз.

"Ще бъдат организирани 100 такива долини, като в България предстои в Пловдив да бъде открита така регионална долина в областта на биоикономиката и храните, идеята е да се помогне на малките и средни предприятия", добави Иванова.

Според премиера в България все още няма приет Закон за иновациите, готов е новият закон за научните изследвания и иновации и предстои в следващите седмици да бъде внесен и гласуван в Министерски съвет и от там да бъде представен в Народното събрание за приемане.

"Имаме водородната долина в Стара Загора, започваме да наваксваме етапи, които са закъснели", заяви Денков.

Относно това какви средства може да загуби България по Плана за възстановяване и устойчивост премиерът коментира, че има забавяне, което е свързано с реформата в правосъдната система и промените в енергетиката.

"България ще представи документи в началото на октомври пред Европейската комисия. Те са на финален етап. Започва преговорен процес, в който до края на годината да доуточним всички текстове по отношение на ПВУ“, каза Денков.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

16

OMG_Lucker

преди 7 месеца

Денкуф, да ти напомня, да не стават грешки: точно така, искаме в Шенген, а в Еврозоната- не щем! Записвай си, имаш нужда.

15

Анонимен

преди 7 месеца

абе къде е оня певач ицо захарта от ПП - много Ентелегентен тоя бе, скоро не е пял - за пеефски /шефа му/ песни, нито за баце /началника му/ ?!? Що така, бе захарта?

14

Анонимен

преди 7 месеца

Абе плъхи, вие си обсъждайте на воля, кой ви пречи? Само дето сега Полша обсъжда да излезе от Европейския съюз, убедили се били, че там е задушно? Чудно защо точно вие и точно сега се напъвате да ни набутате там?

fallback