Снимка: Dnes.bg, архив

България ще изпрати на Украйна боеприпаси, които имат дефекти и не са нужни на армията ни. Президентът Румен Радев заяви, че кабинетът и парламентът следва да съхраняват и развиват отбранителните способности на Българската армия, а не да я ползват за донор на чужди армии.

"България изпусна момента на тристранните сделки, които можеха да доведат до частично превъоръжаване на армията. По отношение на войната президентът винаги е имал различно мнение от предишното и сегашното правителство. За Украйна, каквото и да дадем - ще бъде малко, и когато и да го дадем - ще бъде късно. Взетото решение от комисията по отбрана е добър знак, че България продължава линията на партньорство с ЕС и НАТО", коментира бившият военен министър Николай Свинаров в "Денят ON AIR".

По думите му, ако тези ракети не бъдат ремонтирани и използвани в кратък срок, те няма да станат по-годни за употреба.

"Това са ракети със сравнително дълъг обсег, надявам се, че ще подпомогнат отбраната на нападнатата Украйна", отбеляза Свинаров пред Bulgaria ON AIR.

"Още през 2004 г. бяхме приели план за модернизация на Българската армия, който включваше 16 проекта. Беше ясно, че България може да направи това за 10 години само с бюджета за отбрана. Още през 2005 г. се прие бюджет за 2006 г., който беше 1,3% от БВП. Модернизацията отдавна е закъсняла, ще стане бавно и много по-скъпо", обясни бившият военен министър.

Свинаров е категоричен, че няма как да не разчитаме на НАТО, а системата за колективна отбрана продължава да бъде безалтернативна.

"Нека не си мислим, че евентуално превъоръжаване би ни направило годни да се противопоставяме дори на съседни държави. България трябва да бъде адекватен член на Алианса, не става въпрос за предоверяване", уточни гостът в студиото.

Според Свинаров дронът в тюленово няма нищо общо с отбраната на страната ни. "Морето го е изпратило до брега. Не беше снабдено с оръжие, което може да направи страхотни вреди за държавата ни", смята бившият военен министър.

Свинаров обърна внимание, че не изоставаме само в превъоръжаването, а също в здравеопазване, образование, инвестиции в промишлеността.

Скандалът с Руската църква и шпионите

Не знаем какъв процент от руските разузнавачи са разкрити от ДАНС. В последните години се работи на още по-високи обороти. Службите имат нужда също от много техническо оборудване и сериозни средства за агентурен апарат. Не можем да виним службите за тяхното действие.

Сливането на службите за сигурност

Всички министри на отбраната смятат, че не трябва да има сливане на службите. Военното разузнаване, ако се събере с цивилното, ще загуби възможностите, които има с агентурен апарат. Това не значи, че не трябва да има оптимизиране на дейността. Не сме попаднали на човек, който адекватно би могъл да отговаря еднолично. Политиката задължително трябва да се меси в работата на службите. Службите трябва да изнасят пълната информация на премиера, президента и председателя на НС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase